Ce este bine să mânânci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023 pentru noroc și bunăstare. Finii merg cu plocon la nași
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este marți, 14 noiembrie. Aceasta este ultima zi în care credincioșii pot mânca „de dulce” înainte de cele 40 de zile în care vor ține post. Dar ce este bine să mânânci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023 pentru noroc și bunăstare? Tradițiile și obiceiurile din această zi sunt respectate cu sfințenie.
Lăsata Secului pentru postul Crăciunului 2023
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie inclusiv. Astăzi este ultima zi în care credincioșii pot consuma lactate, ouă, carne și alte alimente „de dulce” înainte de post.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului. Ce fac majoritatea românilor în această zi
Dar această zi vine cu multe tradiții și obiceiuri. Lăsata secului se referă la pregătirea pentru post. De regulă, se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, dar dacă această dată cade miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi înainte.
Pe 15 noiembrie începe Postul Nașterii lui Iisus Hristos. Postul ține 40 de zile și este momentul în care credincioșii se curăță spiritual și fizic.
Ei vor mânca legume și cereale, nu se vor atinge de carne, ouă, lactate sau pește. Vor fi zile cu dezlegare la pește și vin, însă în rest nu se consumă alimente de dulce.
Dar postul nu e doar despre abținerea de la anumite alimente. Abstinența fizică este și ea importantă, la fel de rugăciunea și curățenia spirituală.
Este perioada în care ne aplecăm mai mult spre Dumnezeu, ne îngrijim de ceilalți, îi ajutăm pe cei nevoiași și ne purificăm sufletul.
Creștinii își dedică această perioadă pentru rugăciune, iar pe vremuri, oamenii se adunau la șezătoare.
Ce este bine să mânânci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023 pentru noroc și bunăstare
De Lăsata Secului, familiile fac petreceri mari și mese festive pentru a marca ultima zi în care se pot mânca alimente precum carne, ouă sau lactate. Se pregătesc fripturi, ciorbe de carne, prăjituri, găini fripte și vin.
Se spune că în această zi trebuie să mănânci friptură de pui sau găină friptă ca să îți meargă bine.
Totuși, este mai important să nu punem atât accent pe mâncare, ci pe lucrurile pe care le facem. În post, cel mai important este curățenia sufletului, iar cea a corpului este adiacentă.
Citește și: Când pică lăsatul secului și ce tradiții trebuie să urmezi ca să ai noroc tot anul
Este mai important ce spui, ce gândești și ce simți, decât ce bagi în gură. Lucrurile care ies din gură și gândurile ar trebui să fie curate, poftele trupești înăbușite, iar rugăciunea la ordinea zilei.
Superstițiile spun că de Lăsata Secului trebuie să petrecem timp cu cei dragi și să ne pregătim pentru perioada de post.
Alte tradiții includ ca resturile de la masă să fie puse într-o față de masă și aruncate în curte, la răsărit pentru ca păsările cerului să mănânce.
Ce să nu faci de Lăsata Secului
În această zi nu se coase, nu se țese și nu se toarce. Se spune că în felul acesta îți vei apăra gospodăria și casa de lucruri rele.
Femeile vor coace turte de mălai pentru a le da de pomană de Lăsata Secului. În plus, se spune că dacă dai ceva cu împrumut, se vor înmulți lupii.
Tot în această zi se spală vasele în care ai gătit de dulce și se lasă cu gura în jos. Se face asta ca ele să fie pregătite pentru mâncarea de post și se lasă cu gura în jos ca să nu între spiritele rele în casă.
De asemenea, de Lăsata Secului, finii obișnuiesc să meargă la nași cu plocon.
Vezi și: Fructele de mare, permise sau nu în post? Ce spune un preot: „Este un instinct natural”
Ei stau la masă și petrec alături de nași. Se spune că trebuie să aducă plocon o găină friptă, un colac mare și o sticlă de vin.
Totodată, finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut. Se spune că e bine să mănânci struguri sau stafide ca să ai spor și să îți meargă bine.
Alt lucru de care să ții cont este că în această zi nu se lucrează. Cine lucrează va fi năpăstuit de necazuri și boli.