Ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios

de: Dana Cazacu
16 09. 2022

Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios. Orice creștin care merg la biserică trebuie să știe că dacă vrea să folosească biserica trebuie să respecte 14 reguli canonice de bună cuviință. Înainte de a merge în casa domnului, fiecare trebuie să se informeze în privința acestor reguli. Iată așadar ce este bine să faci când mergi la biserică.

Ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios

Ca să nu mergi la biserică ,,întru osândă”, ca și creștin ortodox trebuie să respecți cu strictețe  14 reguli. În acest articol vei afla ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios:

  • Cei care merg la Sfânta Biserică trebuie să își ceară iertare de la toți membrii familiei: soț, soție, frați, surori, părinți sau copii.
  • Creștinii care aleg să meargă la Biserică trebuie să ducă un mic dar cu ei. Acesta poate fi reprezentat de o lumânare, un ban, o prescură sau un pahar de vin. Fiecare duce ce poate, pentru ca ducând jertfă lui Dumnezeu, la biserică, toată averea îți va fi binecuvântată.
  • Cel mai bine este ca cei care participă la slujbă să o facă cât mai de dimineață, pentru a putea participa la Evanghelia Învierii de dimineață și Slavoslovia. Un alt motiv pentru care este bine să fii cât mai matinal este reprezentat de faptul că dimineața te poți închina liniștit, fără a deranja slujba, deoarece la acea oră nu este multă lume în biserică.
  • Întotdeauna, în biserică, bărbații se așază în partea dreaptă, în timp ce femeile se așază în partea stângă. Cu cât un bărbat este mai bătrân cu atât acesta va sta mai în față, iar cei mai tine se vor așeza mai în spate, fiind urmați de flăcăi și de băieți. La fel vor proceda și femeile. Între bărbați și femei se va lăsa o cărare, pe care să meargă cei care doresc să se închine.
  • Un mare păcat este reprezentat de vorbitul în biserică. Se poate vorbi în șoaptă sau prin semne numai dacă este neapărată nevoie.
  • Nu se iese din biserică până nu se termină slujba. Singurele motive pentru care se acceptă să faci asta sunt cazurile de boală sau cele în care pățești ceva.
  • Este mare păcat ca atunci când vă închinați la sfintele icoane să sărutați sfinții pe față. Este recomandat ca sfântul să fie sărutat la picioare dacă este pictat în picioare saula partea de jos dacă este pictat pe jumătate.

Cele 14 reguli pe care este bine să le respecți când mergi la Biserică

  • Nimeni nu mai are voie să se închine la icoane sau să ducă daruri la altar după ce preotul dă binecuvântare de Sfânta Liturghie. Cei care ajung la biserică mai târziu pot duce lumânarea sau prescura la final.
  • Când se sfințesc preacuratele daruri, creștinii trebuie să stea așezați în genunchi. Cei care vor să se împărtășească trebuie să ceară iertare de la toți și să meargă spre iconostas cu o lumânare aprinsă pe care o dau paraclisierului. Nu este voie să se meargă în față Sfântului Potir cu lumânarea aprinsă și nici să se facă crucea, deoarece se pate da peste acesta și se pot vărsa Sfintele Taine.
  • După primirea Sfintelor Taine se ia anaforă și un pahar de vin. După se citesc moliftele și rugăciunile de mulțumire. Nu este permis să săruți nimic după ce te-ai împărtășit, până nu stai la masă, deoarece l-ai primit pe Hristos. Trei zile și trei nopți după împărtășanie nu este permis să scuipi.
  • Membrul familiei care merge la Biserică se numește apostolul familiei. El trebuie să se întoarcă acasă cu anaforă și pentru ceilalți membri rămași acasă. În timpul Sfintei Liturghii este mare păcat să faci mâncare.
  • Cel care a participat la slujbă, la finalul acesteia trebuie să facă 3 închinăciuni apoi să plece acasă. Acesta nu are voie să se oprească nicăieri decât la ușa casei.
  • Cel care ajunge acasă de la biserică trebuie să spună o rugăciune la icoane și în timp ce stă la masă alături de ceilalți, să le povestească ce i-a rămas în cap de la biserică.
  • După masă și odihnă, duminica și sărbătorile trebuie să ai grijă de cei bolnavi și de cei săraci.