Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria. Ce se împarte la biserică pe 15 august
Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria? Până pe 15 august, când creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, suntem încă în post. Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mare este una din marile sărbători creștine. Este sărbătorită în fiecare an pe 15 august. Ca la fiecare sărbătoare importantă se păstrează anumite datini și obiceiuri. Așa se face că este important să știm ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria și ce se împarte la biserică pe 15 august.
Sfânta Maria, celebrarea Adormirii Maicii Domnului
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, și Sfânta Maria este celebrată în fiecare an la 15 august. Sărbătoarea comemorează odihna (dormition și în greacă kimisis) sau „adormirea” Maicii Domnului nostru Iisus Hristos. Între 1 august și 15 august creștinii țin post mare pentru această importantă zi.
La catolici, la 1 noiembrie 1950, Papa Pius al XII-lea a declarat Adormirea Sfintei Fecioare Maria. Biserica o sărbătorește în fiecare an la 15 august. Pe scurt, dogma Adormirii afirmă că, la sfârșitul vieții sale, Sfânta Fecioară Maria a fost dusă, trup și suflet, în Rai.
Deși acest eveniment nu este reflectat în Sfânta Scriptură, este clar că face parte din cea mai veche observare a Bisericii. În secolul al VI-lea, Sfântul Ioan Damaschinul scria într-una dintre predicile sale:
„Sufletul tău sfânt și fericit, așa cum vrea natura, a fost separat în moarte de trupul tău cel mai binecuvântat și imaculat. Deși trupul a fost înmormântat în mod corespunzător, nu a rămas în starea de moarte.
Nici nu a fost dizolvat prin descompunere. Trupul tău cel mai pur și fără de păcat nu a fost lăsat pe pământ. Ai fost transferată la tronul tău ceresc”.
Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria?
Sărbătorile de Adormirea Maicii Domnului sunt însoțite de festivaluri, procesiuni stradale colorate, în anumite zone din lume, focuri de artificii și spectacole.
Deși de fapt nu este necesară o „sărbătoare”, există o tradiție de lungă durată de binecuvântare a recoltei de vară. Există chiar și rețete speciale de „Adormirea Maicii Domnului” încorporate în mesele de familie.
Ca în fiecare an, pe 15 august, creștinii celebrează una din cele mai importante sărbători din calendarul religios, aceasta fiind regăsită cu o cruce roșie. Pe lângă postul ținut, creștinii păstrează anumite datini și obiceiuri. Printre acestea se numără și datul de pomană, atât în perioada de post, dar și în ziua celebrării propriu-zise.
Ce se împarte la biserică pe 15 august
În această zi, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare, creștinii dau de pomană cel mai mult fructe, precum prune sau struguri. Pe lângă asta se mai dau de pomană și bucatele pregătite de gospodine, cu o zi înainte.
Fructele și bucatele pregătite sunt duse de gospodine în dimineața zilei de 15 la biserică, unde sunt sfințite de preoți la slujbă. Ulterior, după terminarea slujbelor, creștinii împart restul bucatelor și fructelor, săracilor.
Tradițiile zlei de Sfânta Maria – Adormirea Maicii Domnului în lume
Fiecare țară care sărbătorește Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are tradițiile sale. În multe țări din Est, doamnele cu numele „Maria” sau care au un nume derivat din „Maria”, îi primesc pe toți în casele lor în cinstea Sfintei Maria.
În Polonia, ziua este cunoscută sub numele de Sărbătoarea Doamnei Noastre a Ierburilor, cu buchete făcute din flori și ierburi care sunt duse la biserică. Copiii cântă imnuri în biserici, iar adulții dansează pe melodia polonaisei.
Parade cu fanfare, bâlciuri, jocuri, curse, concursuri de costume, dansuri și alte evenimente pentru familii au loc în această zi în toată Spania. În Sicilia, în cinstea Maicii Domnului, în primele două săptămâni ale lunii se respectă abstinența parțială sau totală de fructe. În ziua de sărbătoare, toate tipurile de fructe sunt binecuvântate la biserică și se face un răsfăț.
În Franța, statuia Maicii Domnului este purtată în procesiuni cu mare splendoare prin orașe la 15 august, cu acompaniament de clopote de biserică și imnuri cântate în cinstea ei. În sfârșit, un vechi obicei popular de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este binecuvântarea izvoarelor de recoltă.
Înainte de Reformă, în toate țările creștine, clerul binecuvânta fermele, livezile, câmpiile și grădinile. Acest ritual se mai îndeplinește și astăzi în părțile vestice ale Austriei, sub numele de „Binecuvântarea Alpilor”.