Ce este bine să cumperi din primul salariu. Tradiția care atrage norocul și banii

de: Dana Cazacu
23 11. 2022

Primul salariu este o bucurie pentru oricine, pentru că simți că poți cumpăra ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna. Fie că este vorba despre un laptop nou, o haină nouă, un telefon nou, primii bani câștigați la locul de muncă îți oferă satisfacție enormă. Există însă și o serie de superstiții cu privire la cum trebuie cheltuit acesta ca să ai parte de noroc și prosperitate. Iată așadar ce este bine să cumperi din primul salariu.

Ce este bine să cumperi din primul salariu. De se spune să iei pâine și sare

Dacă vrei să numeri banii, ai grijă să o faci doar dimineața. Dacă-i numeri seara, tragi a sărăcie! În ziua de salariu, nu cheltui niciun ban. Așa vei reuși să fii mai cumpătată și să aduni mai mulți.

Nu cheltui toţi banii. Portofelul gol atrage sărăcia, aşa că, după ce ai făcut cumpărături, trebuie să-ţi rămână măcar ceva mărunţiş. Se spune că este bine sa cumperi pâine și sare din primul salariu, ca să ai noroc la bani.

Pâinea și sarea au fost și încă sunt două elemente cu caracter sacru pentru români. Oaspeții au fost dintotdeauna primiți cu sare și pâine. Sarea mai este denumită și „mama lui Dumnezeu”, iar pâinea este un străvechi simbol al vieții.

Potrivit legendei, simbolul alăturării pâinii cu sarea este vechi de când Biblia. Împreună, cele două ar simboliza ivirea Pământului de sub apele sărate, care mai apoi a rodit pentru oameni. Datorită acestui lucru, darul cel mai de preț oferit în semn de pace și prietenie oaspeților este pâinea rotundă și sarea.

Chiar dacă sunt luate separat, pâinea și sarea rămân elemente pline de semnificație. Pâinea are rol sacru în ritualurile religioase. În traiul de zi cu zi, exprimă două concepte umane foarte importante: munca și iubirea.

Sarea, pe de cealaltă parte, a fost tratată ca și un lucru prețios încă de la începutul omenirii. Ea era foarte scumpă și se obținea prin foarte multă muncă. Sarea a fost atât de prețioasă încât muncitorii își primeau salariul nu în bani, ci în sare. De aici vine și cuvântul „salariu”, de la „salis”, cum numeau romanii sarea.

Cum faci economii când primești salariul. Regula 50/30/20

Dacă întrebați oameni care lucrează de câțiva ani, cei mai mulți îți vor spune cu siguranță că își amintesc cum a fost să primească primul salariu și chiar suma exactă. Indiferent cât este primul tău salariu, important este să ții cont de aceste sfaturi pentru a avea parte de prosperitate de-a lungul vieții tale profesionale.

Înainte de a cheltui tot salariul, este bine să-ți faci un plan, acesta fiind și primul pas sigur spre independența financiară. Iată câteva idei despre ce este bine să cumperi din primul salariu.

Aplică regula 50/30/20

Cât ar trebui să cheltui și cât ar trebui să economisești? Un ghid bun este să urmezi regula 50/30/20. Mai întâi, împarte-ți salariul de acasă în următoarele părți:

  • 50% cheltuieli

Este perfect să te răsplătești pentru munca ta grea. Cu toate acestea, prudența este esențială. Fără o planificare atentă, bugetul tău se va diminua rapid. Pe lângă elementele esențiale evidente: mâncare, transport, alimente, facturi, chirie (dacă ești pe cont propriu), acordă prioritate lucrurilor care te fac fericit și te ajută să te dezvolți în plan profesional și nu numai.

De exemplu, cu primul tău salariu, ai putea plăti pentru un curs de weekend pentru a continua să înveți noi abilități. Sau ai putea investi într-un costum bun pe care să îl adaugi la garderoba de la locul de muncă, care ar putea ajuta la dezvoltarea carierei tale.

Pe ce să îți cheltui primul salariu

  • 30% economii

Ai nevoie de aproximativ trei până la șase luni de economii pentru a ajunge la o stabilitate financiară. Aceasta înseamnă bani lichizi, cu zero datorii de acoperit, economisește în scopuri de urgență. Viața este plină de surprize și nu vei ști niciodată când vei avea nevoie de bani. Investițiile tale pot face parte din acest fond dacă pot fi convertite rapid în numerar, atunci când este necesar.

Dacă te ajută, ia în considerare două conturi bancare: unul pentru creditarea salariului și cheltuielile zilnice, iar celălalt pentru a-ți construi fondul de urgență.

  • 20% investiții

S-ar putea să consideri primul tău salariu prea mic sau să te consideri prea tânăr pentru a te gândi să investești. Dar fiecare ban investit corect ajută la înmulțirea banilor pe termen lung. Cu cât începi să investești mai devreme, cu atât mai bine. Poți începe cu depozite la termen și dacă ești suficient de încrezător, poți investi în acțiuni.