Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena

de: Dana Cazacu
21 05. 2020

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena pe data de 21 mai. Ei sunt slăviți ca și Apostolii. Sărbătoarea aceasta are strânsă legătură cu puterea Sfintei Cruci, care reprezintă simbolul Biruinței în religia creștină.

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena

Semnul Crucii spre biruință i s-a arătat pe cerul amiezii Sfântului Constantin (În hoc signo vinces – “Întru acest semn vei învinge”), atunci când se afla în pragul înfruntării cu păgânul Maxențiu. Mama sa, Sfânta Elena, a descoperit la Ierusalim, Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

În anul 327, Sfânta Împărăteasă Elena a trecut la Domnul, la puțin timp după ce s-a întors de la Ierusalim. În anul 337, a murit și Sfântul Împărat Constantin, după 31 de ani de domnie.

Ce să dai de pomană de Constantin și Elena

Conform tradiției, pentru persoanele care au plecat dintre noi, se face pomană. Acest lucru se face de mult și se va mai face mult timp de acum încolo. Pomana. nu este atât de simplu de făcut, precum pare la prima vedere. Cei care vor să dea de pomană pentru cei plecați dintre noi, trebui să respecte niște reguli foarte bine stabilite. Pomana se face în memoria celor morți și pentru sufletele lor și constă într-un act de milostenie, care se face pentru a oferi un ajutor celor vii. De obicei, pomana este efectuată de către rude, care pomenesc memoria celor trecuți în neființă.

Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena.

În funcție de posibilitățile și de dragostea celor care fac pomenirea, de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena se pot da de pomană lucruri diverse. Cel mai adesea se împart vase cu mâncare pentru cei apropiați, sau pentru persoanele nevoiașe. Pe lângă acestea, credincioșii ortodocși ale căror rude au murit, plătesc la biserică pomelnice care urmează a fi citite în timpul slujbei Sfintei Liturghii.

Rugăciunea întâi către Sfinții Constantin și Elena

Sfinților Împărăți Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maica Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutați.

Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu și la preacurata Lui Maica și pururea Fecioara Maria, ca și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!