Ce e bine să dai de pomană de Sfânta Maria, pe 15 august. Puțină lume știe asta

de: Dana Cazacu
15 08. 2019

Adormirea Măicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este considerată una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe. Sărbătoarea este precedată de un post de două săptămâni. În tradiţia populară, Sfânta Maria, înseamnă, pe lângă semnificaţia religioasă, şi o serie de obiceiuri şi tradiţii. Puțini știu ce este bine să dăm de pomană astăzi.

Puțină lume știe ce este bine să dăm de pomană astăzi, de Sfânta Maria

 

Maica Domnului este pomenită la fiecare slujbă în rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Tradiția spune că cei care sunt botezați după numele Fecioarei Maria sunt ocrotiți și protejați de ea.

În ziua de Sf. Maria este celebrată şi ziua marinei, pentru că Sfânta Maria este patroana marinarilor. Între cele două Mării, Maria Mare (15 august) şi Maria Mică (8 septembrie) este timp prielnic pentru semănatul grâului. Sărbătoarea Adormirii Măicii Domnului  încheie un ciclu, redeschis de cea a Naşterii Maicii Domnului, din 8 septembrie.

Acestei sarbători i se mai spune și „Paștele din mijlocul verii” și face trecerea dintre anotimpul călduros și toamnă, deoarece odata cu trecerea acestei zile (15 august), vremea începe să se strice, apărând ploile și furtunile.

Ca de orice sărbătoare mare, există și câteva obieceiuri pe care românii le practică de Sfânta Maria Mare.

Sărbătoarea cunoscută drept Adormirea Maicii Domnului face ca tradițiile religioase și folclorice să se împletească și să lase loc unui lung șir de rânduieli străvechi.

Ce este bine sa dai de pomană pe 15 august.

Pentru că pe 15 august este pomenită Fecioara Maria, acesta este un prilej și pentru credincioși să își aducă aminte de cei trecuți la cele veșnice. Astfel, în această zi se fac pomeni.

De exemplu, în Moldova, pentru cinstirea morților se fac fapte de milostenie, gospodinele dând de pomană fruncte, în special struguri și prune, pâine, sfințite în biserică. Acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate, apoi trec prin cimitir să tămâieze mormintele.

În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare.

Totodată, în anumite părți ale Munteniei, stuparii recoltează primii faguri cu miere, pe care îi împarte cu familia, dar și cu vecinii care nu au stupi și cu cei nevoiași.

Alte obiceiuri includ coacerea porumbului crud pe gratar. De fapt, porumbul fiert sau copt este un fel de mâncare specifică acestei sarbători.

La Sf. Maria Mare se culeg flori și se pun la icoana Preacuratei, fiind bune de leac.

Tradiţia spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă.