Ce drepturi au chiriașii în perioada stării de urgență. Este interzis ca proprietarul să facă asta
Dacă locuiți cu chirie, cu sau fără contract de închiriere înregistrat, iar proprietarul cere să părăsiți locuința, trebuie să aflați că, potrivit legii, acesta nu are voie. Astfel că, evacuarea nu este posibilă în perioada stării de urgență, pe care președintele Klaus Iohannis a prelungit-o din nou.
Ce drepturi au chiriașii în perioada stării de urgență. Este interzis ca proprietarul să facă asta
Pe perioada stării de urgență, chiriașii nu pot fi dați afară de către proprietar cu niciun motiv, nici chiar în situația în care nu își mai pot plăti chiria, potrivit avocatnet.ro.
Astfel că, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a precizat că nu se fac evacuări și alte tipuri de executari silite directe pe perioada stării de urgență
În țara noastră există două categorii de chiriași, și anume cei care au încheiat un contract de închiriere și cei care nu au așa ceva. Primii, într-o situație normală, conform clauzelor din contract, aceștia pot fi înștiințați de către proprietar să părăsească locuința cu respectarea unui preaviz de 15-60 de zile (în funcție de intervalul la care se plătește chiria). Dacă nu există o înțelegere scrisă între proprietar și chiriaș, lucrurile vor deveni mai complicate pentru proprietar. Astfel că, nu va putea scăpa de chiriaș decât în baza unei hotărâri judecătorești. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că odată intrat în locuință, există prezumțoa că acel chiriaș are dreptul să stea acolo, un drept care nu-i poate fi anulat decât în instanță, precizează avocații. Peste toate însă, în perioada stării de urgență din această perioadă, evacuarea chiriașului nu poate fi luată în calcul niciuna dintre variante.
Decretul prezidențial cu privire la starea de urgență, votat astăzi în Parlament
Parlamentul a adoptat astăzi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României, cu încă 30 de zile, cu anumite condiţii puse Guvernului, care însă nu mai poate da Ordonanţe Militare şi OUG-uri, fără acordul Legislativului.
Ditr-un total de 465 de parlamentari, 439 de senatori şi deputaţi şi-au exprimat votul, prin sistem online. Au votat, pentru încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă, 404 parlamentari, iar împotrivă, 29. De asemenea, s-au mai înregistrat cinci abţineri şi un parlamentar nu a votat.