Ce dobânzi primesc românii care investesc în titluri de stat. Unde și cum pot fi cumpărate
Pentru cei care dispun de anumite sume de bani, o variantă de invstiții sunt titlurile de stat, emise în anumite perioade. Dar, ceea ce poate unii nu știu, sunt și informațiile cu privire la ce dobânzi primesc românii care investesc în titluri de stat, precum și de unde și cum pot fi cumpărate.
Ce reprezintă titlurile de stat, și de ce sunt emise
Titlurile de stat sunt un tip de investiție bazată pe datorie, în care împrumutați bani unui guvern în schimbul unei rate a dobânzii convenite.
Guvernele le utilizează pentru a strânge fonduri care pot fi cheltuite pentru noi proiecte sau infrastructură, iar investitorii le pot utiliza pentru a obține un randament stabilit plătit la intervale regulate. Aceste instrumente financiare mai pot fi emise de stat și în situații deosebite, precum un deficit bugetar major, sau ca urmare a creșterii ratei inflației.
Spre exemplu, în SUA, obligațiunile emise de guvern sunt cunoscute sub numele de Treasuries, în Marea Britanie, acestea sunt denumite gilts, iar în România sunt cunoscute sub numele de obligațiuni de stat, sau titluri de stat. Deși toate investițiile implică riscuri, obligațiunile de stat sunt considerate investiții cu risc relativ scăzut.
De unde și cum pot fi cumpărate titlurile de stat
În cazul titlurilor emise de statul român, acestea pot fi cumpărate de orice cetățean cu domiciliu stabil pe teritoriul României
Investiția beneficiază de garanția oferită de statul român prin Ministerul Finanțelor. Această garanție are impact asupra tuturor fondurilor investite în aceste instrumente, și de regulă, valoarea nominală a titlurilor de stat este de 5.000 sau 10.000 lei, 1.000 euro sau 2.000 de dolari, pentru cele în valută.
Mai trebuie aflat faptul aceste titluri emise de către statul român sunt de două feluri, după cum urmează:
-
Titluri de stat pe termen scurt
sunt certificate de trezorerie decontate, cu scadența până la 1 an (6 luni, 9 luni, 1 an). Sunt titluri de stat pe care un investitor le cumpără la un preț mai mic decât valoarea nominală, iar la scadență va primi valoarea nominală, diferența dintre cele două valori reprezentând câștigul investiției;
-
Titluri de stat pe termen mediu sau lung
sunt titluri de stat cu o scadență mai mare de 1 an, vândute la valoarea nominală la care statul plătește anual o dobândă. De regulă, plata cuponului se face anual, la aniversarea emisiunii, conform condițiilor din prospect.
În ceea ce privește de unde și cum pot fi cumpărate titlurile de stat, și aici sunt două modalități distincte de a intra în posesia acestora, după cum urmează:
-
Achiziționarea pe piața primară
prin intermediul băncilor comerciale de pe teritoriul României în calitate de dealeri primari pe piața titlurilor de stat, procedura este neformală pentru clienții PF/PJ;
-
Achiziționarea pe piața secundară
titluri emise anterior și aflate deja în circulație, procedură prin care, de regulă, datorită costurilor mai reduse, clienții persoane fizice sau societățile nefinanciare achiziționează titluri de stat.
Ce dobânzi primesc românii care investesc în titluri de stat
Conform ceor mair ecente anunțuri ale Ministerului de Finanțe, în 10 iunie a.c., erau puse în vânzare titluri de stat Tezaur. Genul acesta de titluri de stat au în general o dobândă anuală de 5,80, 6, respectiv, 6,85%, cu o maturitate de la 1 la 3, sau până la 5 ani.
În baza emiterii acestora, mai spune MF, persoanele fizice pot achiziționa aceste titluri de stat doar în varianta online, dar cu condiția ca acestea să fie înregistrate în SPV doar pentru titlurile de stat lansate prin unitățile Trezorerie Statului.
„Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.
În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.
Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, a transmis ministerul condus de Marcel Boloș.
Veniturile din titlurile de stat sunt neimpozabile
Un alt element important legat de titlurile de stat, este că toate veniturile obținute prin aceste investiții nu se supun procedurilor de impozare.
Banii pe care Ministerul de Finanțe îi colectează în contul acestora sunt folosiți pentru refinanțarea datoriilor publice ale statului, sau pentru finanțarea deficitului bugetar existent în acest moment.
„Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.”
Aceleașți titluri mai pot fi achiziționate și prin intermediul Trezoreriei Statului, la sediile sale din țară, sau prin intermediul Poșta Română.