Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. Detalii la care trebuie să fii atent. Principalele avantaje și dezavantaje
Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. Persoanele care vor să-și înființeze propria afacere au de ales între aceste două tipuri de forme juridice de organizare. Înainte de a lua o decizie în acest sens, recomandat este să aveți în vedere câteva criterii importante de diferențiere între cele două, PFA (Persoană Fizică Autorizată) și SRL (Societate cu Răspundere Limitată).
Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL
Dacă ai de gând să-ți deschizi firma proprie și nu știi ce formă de organizare să alegi, nu-i problemă, îți detaliem pas cu pas ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. Nu a existat antreprenor la început de drum care să știe pentru ce forme juridice de organizare poate opta pe viitor. Cel mai important este să te documentezi înainte de a lua decizii, mai ales că trebuie să achiți anumite taxe la stat.
Cele mai cunoscute forme de organizare de la la noi sunt SRL și PFA, însă acestea au avantaje și dezavantaje. De obicei, persoanele care au de gând să pună bazele unei afaceri se interesează ce forme juridice se potrivesc cel mai bine cu organizarea afacerii.
Mai mult de atât, acest factor este destul de important, pentru că poate influența pozitiv sau negativ afacerea. Dar haideți să vedem ce diferențe sunt între un PFA și un SRL.
PFA – Persoană Fizică Autorizată
O să începem cu PFA (Persoană Fizică Autorizată). Este mai mult un tip de întreprindere economică, nu o societate. Este mult mai ieftin de administrat și de înființat față de un SRL.
Astfel, dacă o persoană alege să-și facă un PFA, trebuie să știe că-și va putea desfășura individual activitățile economice și va avea mai puține declarații de depus la ANAF.
Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. La PFA, fondatorul este întotdeauna o singură persoană. Abia după ce s-a înființat firma, se pot adăuga soțul sau soția, exclus alte persoane străine. În plus, costurile de înființare sunt foarte mici, aproximativ 250 lei, taxe percepute de Registrul Comerţului, dar și cheltuieli reduse cu administrarea.
Pentru cei care vor să aleagă PFA, trebuie să știe că pot desfășura activități doar pentru care au diploma de calificare.
Nu este nevoie de contabil la PFA
Totodată, nu este nevoie să angajezi un contabil autorizat la PFA. Contabilitatea o poate ține chiar persoana care a înființat firma. La ANAF sunt necesare doar câteva declarații, iar persoana fizică autorizată poate să aibă angajați.
Un plus mare este faptul că firmele care sunt pe PFA pot scoate banii ușor din firmă, fără a nota anul în documentele oficiale.
Mai mult de atât, procesul de desfiinţare a unui PFA necesită costuri mai mici și este mai simplu.
O persoană care înființează PFA are doar trei obligații către bugetul de stat, și anume: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sănătate şi 31,3% din venitul lunar declarat de asigurat contribuţii la sitemul de pensii CAS.
La PFA ai două regimuri fiscale:
- sistemul real – ai taxe cuprinse între 30-42% din profit/
- norma de venit – achitarea unei sume fixe la stat, între 400-900 lei/lună în funcție de tipul de activitate și locația sediului firmei.
Există totuși și un mic dezavantaj. Pentru a putea deține un PFA, este musai să se depună unele documente care atestă pregătirea profesională a celui care solicită: cărți de muncă, atestate, diplome cu experiența. Pentru desființarea unui PFA vei plăti aproximativ 600 de lei.
SRL – Societate cu Răspundere Limitată
Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. SRL-ul este tip de societate total diferită de persoanele care au înființat-o și o conduc. Aici vorbim despre o persoană juridică, care răspunde în limita capitalului social.
Un SRL poate avea doar maxim 50 de fondatori, printre care asociați și administratori.
Un mare plus este că desfășura orice activități dorești, nefiind obligatorie depunerea unor documente care să ateste pregătirea şi experienţa profesională a fondatorilor firmei în domeniul ales.
Nu există limite în vederea desfășurării mai multor activități economice din domenii diferite.
Asta înseamnă că se pot alege mai multe coduri CAEN.
Față de un PFA, contabilitatea SRL-ului este mult mai complicată, fiind necesar ajutorul unui contabil specializat. La ANAF, o firmă care deține SRL poate fi înregistrată ca microîntreprindere, fiind mai avantajos.
La SRL poți desfășura activități fără diplome de performanță
Tot diferit de PFA, la SRL se depun multe declarații, iar pentru a scoate banii din firmă, trebuie să plătești impozit pe dividente – 5% din suma pe care o scoți din firmă.
La SRL ai tot două regimuri fiscale;
- microintreprindere – ai taxe cuprinse între 1 și 3% din venit (1% dacă ai minim 1 angajat)
- impozit pe profit – se achită 16% din profit.
De asemenea, dacă există datorii la SRL, răspunderea fiecărui asociat în parte este limitată la capitalul social pe care l-a depus în momentul înfiinţării SRL-ului.
Pe de altă parte, SRL-urile pot lua parte la licitații publice sau private.