Ce diferențe sunt între iaurt și chefir, de fapt. Ce este mai bine să alegi

de: Ștefan R. Apostol
17 02. 2023

Fiecare dintre noi, măcar odată pe zi, am băut un iaurt sau un chefir. Dar ți-ai pus întrebarea ce diferențe sunt între iaurt și chefir, de fapt? În cele ce urmează încercăm să le aflăm împreună și, în același timp, îți spunem ce este mai bine să alegi, bine, asta în funcție și de preferințele personale.

Sunt delicioase, sunt prezente pe masă, dar sunt diferite

Iaurtul și chefirul sunt produse lactate obținute din lapte fermentat. Chefirul este o băutură din lapte lichid, care are un gust acid și cremos, iar iaurtul este gros și aproape întotdeauna se mănâncă cu o lingură. Poate fi folosit ca bază în smoothie-uri sau sosuri. Iaurtul simplu are de obicei un gust acrișor, dar îl puteți cumpăra îndulcit sau aromatizat, uneori cu miere, vanilie sau fructe.

Mulți oameni presupun că, deoarece iaurtul și chefirul sunt produse lactate cultivate, nu există multe diferențe între cele două. De fapt, acest lucru nu este adevărat. Există mai multe diferențe între iaurt și chefir, inclusiv modul în care fiecare este fabricat, tipurile de bacterii prezente în fiecare, precum și aroma și consistența lor. Dacă înțelegeți diferențele dintre chefir și iaurt, vei putea decide care dintre aceste produse lactate cultivate este potrivit pentru tine.

Află ce diferențe sunt între iaurt și chefir

Există câteva iaurturi grozave care sunt subțiri și ușor de băut, precum și de cealaltă parte este chefirul, gustos și gros. Ca urmare, uneori oamenii presupun că chefirul este un fel de iaurt numit iaurt de chefir. Deși au unele asemănări, chefirul și iaurtul sunt două lucruri diferite.

Iaurtul este un amestec de diferite bacterii care cultivă lactatele. În funcție de amestecul exact de bacterii, se obțin diferite tipuri de iaurt. Chefirul, pe de altă parte, este o cultură simbiotică de bacterii și drojdii. Deoarece acesta este un echilibru delicat, nu există cu adevărat tipuri diferite de chefir.

Chefirul se obține prin combinarea laptelui sau a apei cu un ferment gelatinos de chefir format din bacterii, proteine din lapte și drojdie și  poate fi produs cu orice tip de lapte, inclusiv:

  • lapte de origine animală integral degresat,
  • lapte de origine animală cu conținut scăzut de grăsime,
  • soia,
  • nucă de cocos,
  • alte tipuri de lapte fără lapte,
  • apă de cocos.

Vezi și: Alimentele pe care să le eviți dacă iei antibiotice. Ce trebuie să mănânci, de fapt

Chefirul este fermentat de obicei timp de 14 până la 18 ore la temperatura camerei, iar procesul de fabricare a iaurtului este similar cu cel al chefirului, dar acesta este fermentat mai puțin timp, două până la patru ore, și este adesea cultivat sub căldură.

Dacă ne referim în continuare la ce diferențe sunt între iaurt și chefir, cea mai importantă este zona unde provin cele două produse la fel de delicioase. Chefirul, sau kewra, talai, mudu kekiya, sau búlgaros, este o băutură din lapte fermentat preparată cu „boabe” de chefir, un starter de fermentare cu drojdie și bacterie, care își are originile în Munții Caucazului de Nord.

De ceala tă parte, iaurtul este un produs lactat fermentat obținut prin fermentarea bacteriană a laptelui, iar bacteriile folosite pentru fabricarea iaurtului sunt cunoscute sub denumirea de „culturi de iaurt”și este originar din subcontinentul indian, Iran și Turcia.

Alte diferențe între iaurt și chefir

Chefirul și iaurtul furnizează nutrienți esențiali, cum ar fi proteine, calciu, vitaminele B și bacterii care ajută la digestie. Ambele alimente sunt disponibile în versiuni cu aromă completă sau degresate, în funcție de tipul de lapte utilizat în timpul incubării.

Bacteriile utile care se găsesc în fiecare produs sunt cunoscute sub numele de probiotice, iar aceste organisme vii împiedică bacteriile dăunătoare din organism. De asemenea, aceste bacterii ajută la stimularea sistemului imunitar.

Experții spun că chefirul conține cel puțin de trei ori mai multe probiotice decât iaurtul, datorită varietății de bacterii care sunt folosite la crearea lui. O altă diferență nutrițională este că chefirul conține triptofan, substanța care induce somnul și care se găsește în curcan. Deși nu este la fel de puternică ca în curcan, unii cred că consumul de chefir calmează organismul.

Concluzie

Iaurtul și chefirul pot fi consumate în alte moduri decât în formele lor tradiționale lăptoase sau vâscoase. Spre deosebire de iaurt, boabele de chefir pot fi incubate în apă, ceea ce înseamnă că persoanele cu sensibilitate la lactate se pot bucura de chefir fără a consuma niciun produs lactat.

Iaurtul poate fi, de asemenea, preparat congelat. Deși nu este la fel de tare ca înghețata standard, iaurtul înghețat este adesea vândut alături de dulceață în magazine și supermarketuri, fiind o alternativă cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr la înghețata obișnuită.

Acum ai aflat ce diferențe sunt între iaurt și chefir, rămâne doar să te decizi ce este mai bun pentru organismul tău, având în vedere că amândouă produsele sunt benefice sănătății tale.