Ce despăgubiri au primit doi elevi care au luat notă mică la purtare. Situație fără precedent
Caz fără precedent în învățământul românesc. Doi elevi de liceu din Constanța au obținut în instanță despăgubiri materiale după ce le-a fost scăzută nota la purtare. În motivarea hotărârii, Tribunalul Constanța arată că prin respectivul act administrativ le-a fost știrbită onorea și reputația elevilor. Decizia nu este una definitivă.
Ce despăgubiri au primit doi elevi care au primit notă mică la Purtare
Judecătorii Tribunalului Constanța au admis cererea celor doi elevi, în calitate de recalamanți, care au contestat actul administrativ prin care se stabilea scăderea notei la purtare. Instanța le-a dat dreptate și a considerat că este necesară și o reparație morală pentru prejudiciul creat de decizia cadrelor didactice.
Așadar, judecătorii au stabilit că liceul din Cernavodă, unde învață cei doi, trebuie să le plăteacă 10.000 de euro drept despăgubire, câte 5.000 de euro pentru fiecare elev.
„Prin emiterea actelor administrative prin care s-a dispus scăderea notei la purtare a reclamanților, acte ce ulterior au fost anulate, au fost aduse atingere onoarei și reputației reclamanților, aceștia suferind un prejudiciu moral prin fapta săvârșită de pârât“, e arată în motivare hotărârii, potrivit ziuaconstanta.ro.
Conform sursei citate, acest dosar a fost deschis după ce, printr-o sentință anterioară, un alt complet al Tribunalului Constanța a anulat hotărârile Consiliului de Administrație al liceului prin care le fuseseră scăzute notele la purtare elevilor, obligând unitatea de învățământ să modifice notele acordate celor doi elevi.
Prin sentința dată, liceul din Cernavodă a fost obligat să radieze din registrul matricol scăderea notei la purtare. Unitatea de învățământ a constestat decizia, însă Tribunalul Constanța a dat câștig de cauză celor doi elevi, acordându-le despăgubiri în valoare totală de 10.000 de euro.
Cum a pornit totul
Cei doi elevi ai liceului din Cernavodă au fost desemnați să participe la un stagiu de pregătire practică în cadrul unui proiect Erasmus, pregătirea urmând să se desfășoare într-un alt stat, membru UE.
„Participarea la acest stagiu de pregătire a avut la bază rezultatele obținute de către reclamanți la evaluările întreprinse în scopul selectării elevilor participanți la acest program. Reclamanții au obținut mai multe premii la concursuri organizate de diverse instituții în Robotică și în «Computer Science»“, se arată în hotărâre.
În ziua plecării în statul străin, cei doi elevi trebuiau să participe la faza finala a competiției de robotică, astfel că s-au creat unele divergențe privind modul în care ei trebuiau să fie preluați de profesorii desemnați să se ocupe de programul Erasmus.
În plus, au mai existat și alte neînțelegeri între cei doi elevi și cadrele didactice în statul european, astfel că la întoarecea în România celor doi li s-a scăzut nota la purtare. Ulterior, ei nu au mai putut participa la alte concursuri, după cum a declarat un fost proesor al elevilor, martor în dosar.
Te-ar putea interesa și: „Bătaie cu topoare între elevi la Liceul „Jean Monnet” din București. De la ce a pornit scandalul”