Ce decizie au luat organizatorii Australian Open 2023, după ce drapelul Rusiei a apărut în tribune. Ambasadorul Ucrainei s-a implicat în acest scandal
Organizatorii Australian Open 2023 au luat o decizie radicală. Au interzis drapelele Rusiei și Belarusului la meciurile de tenis. Totul a pornit după protestul oficial al ambasadorului Ucrainei în Australia şi Noua Zeelandă, cel care înainte de startul competiției ceruse ca sportivii din aceste două țări să nu fie lăsați să participe.
Decizie radicală a organizatorilor de la Australian Open 2023
Este scandal la Australian Open 2023, încă din prima zi. Drapelul Rusiei a fost văzut luni, la meciul din primul tur în care s-au înfruntat jucătoarea ucraineană Katerina Baindl şi Kamilla Rakhimova din Rusia.
„Politica noastră iniţială a fost ca fanii să le poată aduce, dar nu le puteau folosi pentru a provoca perturbări”, a precizat într-un comunicat Federația Australiană de Tenis. Un steag rusesc a fost văzut şi pe Rod Laver Arena în timpul partidei în care Daniil Medvedev l-a întâlnit pe americanul Marcos Giron.
„Condamnăm ferm afişarea publică a steagurilor ruseşti în timpul meciului jucătoarei ucrainene Katerina Baindl de la Australian Open”, a transmis ambasadorul Ucrainei în Australia şi Noua Zeelandă, care a solicitat să se respecte reglementările privind „steagul neutru”. Vasyl Miroshnichenko este cel care săptămâna trecută a cerut ca sportivii din Federația Rusă și Belarus, țări implicate în războiul din Ucraina, să nu fie lăsați să participe la Australian Open 2023.
În fața acestei poziții oficiale, dar și a protestelor unor fani, oficialii au decis să interzică intrarea la meciuri cu aceste drapele. Interdicția a intrat în vigoare „imediat”. „Drapelele rus şi belarus sunt interzise la faţa locului, la Australian Open”, a precizat Tennis Australia într-un comunicat.
De la invazia rusă în Ucraina, jucătorii din Rusia și Belarus au participat sub drapel neutru la competiții.
Au trecut 328 de zile de când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina în ceea ce a numit o „acțiune militară specială”. Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a a transmis, conform The Guardian, că peste 7.000 de civili au fost uciși de când a început războiul.
Sursa Foto: Nexta