Ce datorii externe mai are România de recuperat de la prietenii lui Nicolae Ceaușescu. Suma e fabuloasă

de: Daniel Ștefan
06 06. 2019

România mai are de recuperat datorii externe colosale de statele „prietene” cu răposatul Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a fost pus la zid într-un moment când țara noastră nu mai avea nicio datorie către alte state. Dimpotrivă, România este cea la care o mulțime de țări sunt datoare, iar sumele sunt fabuloase.

Ce datorii externe are România de recuperat de la prietenii lui Nicolae Ceaușescu

Te-ai gândit vreodată că România este o țară săracă? Da și nu prea. e un răspuns paradoxal, dar real. Țara noastră a ajuns săracă din cauză că a fost prea bogată. Nicolae Ceaușescu a înfometat și înfrigurat populația română ca să nu ne apuce anii ’90 cu vreo datorie la puterile „mamut” din jur care ne-au „vânat” resursele, de orice fel.

Din avuția deloc neglijabilă pe care țara noastră a strâns-o după al Doilea Război Mondial, Ceaușescu a dat masiv în stânga și-n dreapta, la tot felul de state aflate în curs de dezvoltare. Nu te-ai întrebat niciodată de ce era fostul dictator atât de simpatizat pe plan extern? Dărnicia lui era unul dintre motive.

Azi, România mai are de recuperat de la aceste state 775,8 milioane de dolari, care reprezintă creanțe din activitatea de export derulată înainte de 31 decembrie 1989. În 2017, România a recuperat doar 61 de milioane de dolari, potrivit unui document emis de Ministerul Finanțelor.

Ce țări mai sunt datoare României

Dacă te uiți la țările care ne sunt datoare cu sume fabuloase, îți dai seama că șansele de a-i recupera sunt minime, pentru că aceste state au toate probleme economie, de corupție, sociale sau politice. Datoria către un stat fost comunist din Europa de Est e ultima lor grijă.

Din anii ’90 și până în prezent, autoritățile române au demarat mai multe încercări și negocieri prin care să fie recuperate măcar o parte din datorii. Unele au fost încununate cu succes, altele tergiverseză, iar altele…e clar că ne putem lua adio de la acei bani și noi și generațiile viitoare.

Cel mai mare datornic este Cuba, care ar trebui să ne înapoieze aproape 1,5 miliarde de ruble transferabile. Urmează apoi pe listă Irak, cu peste 520 de milioane de dolari americani. Intrăm apoi în categoria statelor africane care ne sunt datoare, Sudan, Mozambic, Libia, dar și Coreea de Nord ne datorează peste 546.000 de dolari. Are cineva curajul să negocieze cu această țară izolată aproape total de lumea exterioară? Nici măcar americanii nu prea mai încearcă.

Îți expunem mai jos sumele exacte și statele care ne sunt datoare, așa cum le-a extras Hotnews, după consultarea documentului Ministerului Finanțelor.