Ce datorii avem de recuperat de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Sunt milioane de dolari

Ce datorii avem de recuperat de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Sunt milioane de dolari
Ce fac autoritatile romane pentru a recupera banii

Nicolae Ceaușescu a păgubit statul român cu o sumă fabuloasă. România are de recuperat și acum mulți bani.

Câți bani are România de recuperat

Statul român mai are de recuperat creanțe provenite din activitatea de export, cooperare economică internațională și alte activități derulate pe timpul mandatului lui Nicolae Ceaușescu.

În total, suma se ridică la 575,6 milioane de dolari. Această sumă figura la jumătatea anului 2021, iar față de anul trecut este mai mică cu 4,5%.

Conform raportului guvernamental, mai avem de recuperat și 1,605 miliarde ruble transferabile din Cuba, dar autoritățile acestei țări nu vor să înceapă negocierile pentru convenirea coeficientului de conversă din rublă în dolar și stabilirea unor metode de rambursare a datoriei.

Autoritățile române încearcă să găsească momentul potrivit, după evoluția relațiilor bilaterale și a situației economice din Cuba, pentru a relua demersul pentru a repune dosarul datoriei pe agenda bilaterală.

Din suma totală de 575,6 milioane de dolari SUA pe relația devize convertibile, 334,3 milioane de dolari, adică 58,08% sunt creanțe soluționate prin acorduri guvernamentale care se află în diverse stadii de încasare ( Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea, Mozambic), scrie Hotnews.

Ce țări trebuie să dea bani statului român

Alte 241,3 milioane de dolari, adică 41,92%, sunt creanțe care nu s-au soluționat până în prezent cu Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia și Tanzania.

Pe lângă acestea, mai sunt și alte trei țări datoare României.

  • Sudan – 881.325,47 lire sterline
  • Libia – 22.930.147,992 dinari libieni (evidenţe MFP)
  • Guineea – 160.000 franci francezi = 24.391,84 euro (evidenţe MFP)
  • Conform raportului, situația din Libia este una fragilă, iar condițiile de trai ale populației sunt din ce în ce mai rele, atât pe fondul pandemiei, cât și din cauza războiului și a blocadei grupărilor armate libiene asupra petrolului.

Autoritățile române spun că urmăresc desfășurarea evenimentelor interne și evoluția conflictului armat. Dacă lucrurile se liniștesc, se pot relua discuțiile și Ministerul Finanțelor va cere inițierea demersurilor pentru a își recupera datoria.