Ce conține un file de somon făcut la imprimantă 3D. A ajuns deja în magazine

de: Manolică Anca
11 10. 2023
Ce contine un file de somon facut la imprimanta 3D. A ajuns deja in magazine

Ceea ce se crede a fi primul file de somon vegan imprimat 3D din lume a ajuns pe rafturile supermarketurilor din Germania și Austria. Producătorul de alimente Revo Foods a început să vândă acest file special de somon, care este fabricat din proteine ​​de ciuperci. Ce mai are în compoziție.

File de somon făcut la imprimantă 3D

Compania austriacă de fructe de mare pe bază de plante Revo Foods a realizat fileul – denumit ”THE FILET – Inspired by Salmon” – folosind alge, proteine de mazăre și micoproteine de la compania suedeză Mycorena. Somonul imprimat 3D de Revo Food își păstrează conținutul de Omega-3, toți cei 9 aminoacizi esențiali și vitaminele A, B2, B3, B6, B12 și D2.

Revo Foods propune fructele de mare vegane ca o alternativă pentru a satisface cererea, încercând în același timp să recreeze gustul autentic care atrage piața.

”Odată cu piatra de hotar a imprimării alimentelor la scară industrială prin 3D, intrăm într-o revoluție alimentară creativă, o eră în care alimentele sunt create în funcție de nevoile clienților. Nu creăm doar o alternativă vegană, ci modelăm viitorul alimentelor în sine”, a declarat Robin Simsa, CEO al Revo Foods.

Noua tehnologie conduce Revo Foods oferă alternative vegane cu fibrele suculente ale fileurilor de pește convenționale. Start-up-ul alimentar oferă și alte produse pe bază de plante, cum ar fi gravlax, sau somonul răzuit, realizat cu proteine din mazăre și somon afumat cu alge.

Fileul de pește vegan este sugerat ca alternativă la fructele de mare

Pentru a crea somonul imprimat 3D, Revo Foods a utilizat seringi de calitate alimentară pentru a ține materialul de imprimare. Ingredientele sunt apoi depuse strat cu strat printr-o duză de calitate alimentară înainte de a injecta matricea asemănătoare unui filament a fileului de pește vegan.

Rezultatul final se prezintă sub forma unui pește inspirat de somon, care este plin de valori nutritive, date fiind proprietățile micoproteinei.

”Acest lucru nu este prea neobișnuit față de alte metode de producție alimentară, care astăzi deja pot produce adesea în mod frecvent într-o formă 3D.

Principala noutate a imprimării 3D a alimentelor este că poate fi realizată într-un mod mult mai controlat, ceea ce duce la produse care nu ar putea fi produse altfel, cum ar fi fileurile de pește pe bază de plante”, a transmis compania producătoare.

Lista ingredientelor pentru aceste fileuri include proteine ​​din ciuperci și soia, vitamine, precum și numeroși lianți și aditivi. Ingredientele iau o formă realistă folosind o imprimantă 3D, în timp ce coloranții oferă culoarea adecvată.

File de somon făcut la o imprimantă 3D

Cererea este mult prea mare

Revo Foods se lansează în imprimarea 3D pentru industria alimentară, deoarece până la 60% din stocurile de pește la nivel mondial sunt supraexploatate. Echipa spune că industria pescuitului este, de asemenea, principalul motiv al poluării cu plastic în oceane și că o prăbușire a biodiversității marine ar fi ireversibilă.

În plus, cererea de fructe de mare continuă să crească, în ciuda pierderii recifelor de corali și a creșterii nivelului de toxine și microplastice care poluează biodiversitatea marină.

Revo Foods a primit 1,5 milioane de euro finanțare de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sa.

Citește și: Cel mai toxic pește din România. Toată lumea îl consumă, dar nimeni nu știe cât de periculos este pentru sănătate