Ce conține Tezaurul României. Unde se află comoara și ce s-a întâmplat cu ea în timpul Războiului

de: Alexandra Chivu
21 05. 2020

Tezaurul României de la Moscova, inventarul unei istorii de 100 de ani, dar și cea mai controversată problemă a poveștii neamului nostru. Ce conține, unde se află și ce s-a întâmplat în timpul Războiului. Oamenii cunosc parțial și astăzi problema.

Un veac fără Tezaurul României. Unde se află, ce conține și ce s-a întâmplat în timpul Războiului

Povestea Tezaurului Românesc rămâne unul dintre capitolele neterminate ale istoriei noastre contemporane. După 100 de ani, acest episod încă marchează relația dintre România și Rusia.

Totul a început în toamna anului 1916, după ce țara noastră a luat decizia de a intra în primul Război Mondial. Trupele germane, austro-ungare și bulgare au ajuns să ocupe Oltenia, Muntenia și Dobrogea, așa încât armata României, Casa Regală a României și elita politică s-au retras în Moldova, la Iași. Teama de ocupare totală a dat guvernului României ideea de a trimite tezaurul țării la Moscova, capitala Rusiei țariste, care atunci era aliată cu noi.

Acest lucru nu era o premieră în istorie atinsă în vremuri grele. Și alte țări își transferaseră tezaurul național într-o țară vecină sau prietenă. În linii mari, prețiosul transport cuprindea 93,4 tone de aur, reprezentat de lingouri și monede care aparțineau Băncii Naționale a României, altor bănci private, companii sau persoane private din România.

Pe lângă acest aur, în tezaur se aflau și alte piese unice de artă, printre care 1.350 de tablouri de cea mai mare valoare, documente, manuscrise, odoare ale unor mănăstiri, arhive și multe altele. Două casete cu bijuterii ce aparțineau Reginei Maria au luat și ele același drum.

Situația din prezent

În total, la Moscova au fost trimise două transporturi: primul de 17 vagoane, în valoare de 314 milioane de lei aur(plecat în decembrie 1916), iar al doilea de 26 de vagoane, în valoare de 1,6 miliarde de lei aur (plecat în iulie 1917). Așasar, 41 de vagoane, cu aproape 2 miliarde lei aur.  Sub conducerea lui Lenin, tezaurul a fost considerat pradă de război, refuzând restituirea acestuia.

În anii 1935, 1956 și 2008 a existat un semn de bunăvoință al societicilor și ulterior al rușilor, restituind parțial, în tranșe, comoara românilor. Cu toate acestea, cea mai mare parte din tezaur a rămas pe drumuri, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.

În prezent, dosarul tezaurului românesc de la Moscova se află pierdut prin ceața relațiilor bilaterale dintre cele două state. Punctul de vedere al Rusiei este că tezaurul a fost restituit.