Ce conține salata la pungă din Lidl, Kaufland și alte magazine. Detaliul de care mulți români nu au habar

de: Sabina Anastasia
31 03. 2023

Tu știi ce conține salata la pungă, pe care o cumperi de la marile lanțuri de magazine, precum Lidl sau Kaufland? Un nou studiu, publicat recent în revista ştiinţifică „Applied and Enviromental Microbiology”, trage un semnal de alarmă privind compoziția produsului comercializat la rafturile supermarketurilor. Iată la ce trebuie să fii atent!

Ce conține salata la pungă

Salata verde sau mixă se numără printre produsele cele mai căutate în această perioadă. Odată cu intrarea în sezonul cald, românii obișnuiesc să consume tot felul de verdețuri simple sau preparate alături de diverse legume. Când sunt în criză de timp, consumatorii obișnuiesc să cumpere din magazine salată la pungă.

Lidl, Kaufland, precum și alte lanțuri de supermarketuri sau hipermarketuri din România expun la rafturi o varietate de salate la pungă. Tu știi ce conțin produsele de acest fel, de fapt? Specialiștii în nutriție spun că salatele, în general, aduc multe beneficii organismului uman. Cele depozitate în pungă, nu întotdeauna, arată noi cercetări.

Specialiștii au ajuns la concluzia că salatele la pungă își pierd, deseori, aproape toți nutrienții, în momentul în care sunt depozitate la temperaturi scăzute. Spanacul, de exemplu, prezintă o cantitate foarte redusă de acid folic, odată ce este ambalat astfel. Pierde până la 80% din vitamina C, după trei zile de depozitare în pungă.

Salata verde își păstrează acidul folic. În același timp, majoritatea nutrienților, inclusiv vitaminele liposolubile A, E și K.și minerale precum fierul și calciul, nu se pierd. Există, însă, o altă problemă de care consumatorii trebuie neapărat să fie conștienți: produsele de acest tip pot să găzduiască bacterii periculoase.

Pericolul din salatele la pungă

Un nou studiu, publicat recent în revista ştiinţifică „Applied and Enviromental Microbiology”, arată că salata la pungă poate cauza stări de greață, dureri abdominale, diaree, precum și alte afecțiuni de sănătate. Motivul este foarte simplu: în general, produsele ambalate astfel pot să găzduiască bacterii periculoase.

Cercetătorii de la Universitatea Leicester au analizat mai multe mostre de salată ambalată în pungi și au descoperit că acestea prezentau inclusiv Salmonella şi E.coli. Bacteriile se înmulțesc în momentul în care ambalajul este desfăcut și pus, ulterior, în frigider. În doar cinci zile, bacteriile Salmonella se înmulţesc de 1.000 de ori.

„Cumpăraţi doar pungile cu salată în termen. Evitaţi-le pe cele care au aspect veştejit şi nu vă atingeţi de pungile care sunt umflate”, a recomandat autorul studiului, Dr. Primrose Freestone, într-o intervenție pentru BBC.

Dacă insiști să mănânci salată la pungă, cel mai bine este să o consumi în ziua în care ai desfăcut ambalajul, potrivit autorului studiului publicat în revista ştiinţifică „Applied and Enviromental Microbiology”.