Ce conţine salamul vândut de Lidl. La ce trebuie să fii atent când îl cumperi
Este un produs pe care foarte mulți români îl consumă zilnic, nelipsit din coșurile de cumpărături ale oamenilor din toate colțurile țării. Atrași de gustul său și de prețul avantajos, puțini îi studiază cu atenție eticheta. Un studiu realizat de Asociația Pro Consumator a dezvăluit ce conține salamul vândut de Lidl și alte magazine din România.
Ce conţine salamul vândut de Lidl și alte magazine din țară
Salamul este aproape nelipsit de pe farfuriile românilor la micul dejun. Se găsește ușor, este gustos, ieftin și câteva felii puse pe pâine ne potolesc imediat foamea.
Cu toate că este prezent pe rafturile magazinelor din toate colțurile țării și în coșurile de cumpărături ale clienților, puțini sunt cei care studiază cu atenție eticheta acestui produs, pentru a vedea exact ce ingrediente sunt folosite în fabricarea sa.
Un studiu realizat de specialiștii de la Asociația Pro Consumator a dezvăluit ce conține salamul vândut de Lild, Kaufland, Profi și Carrefour.
În cadrul cercetării, au fost analizate nu mai puțin de 51 de sortimente de salam feliat fabricate sau distribuite de mai multe firme, precum: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania şi Espana Bonita/Spania.
Te-ar putea interesa și: Unde este făcută brânza de vaci Pilos de la Lidl. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent
Ce au descoperit specialiștii
Concluziile nu au fost tocmai pozitive. S-a descoperit că în compoziția a 22% dintre produse există caragenanul ca agent de îngroșare. Cunoscut și ca E407, este un gelifiant despre care unele studii susțin că ar asociat cu riscuri cancerigene.
În sortimentele de salam analizate s-au mai găsit alți 26 aditivi alimentari: „eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, guma konjac, guma xantan, guma guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfati de sodiu, trifosfati de sodiu, polifosfati de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aroma de fum, acid izoascorbic”, a transmis APC.
La 35% dintre salamurile studiate s-a găsit în lista de ingrediente și monoglutamatul de sodiu. Folosit în industria alimentară ca intensificator de aromă, oamenii ar trebui să îl evite, în condițiile în care poate să provoace reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.
Te-ar putea interesa și: Produsele de la Lidl care costă câțiva lei și apar în magazine de luni, 31 iulie. Românii se vor bate pe ele