Ce conține pactul propus de Iohannis partidelor politice din România. PSD și ALDE nu semnează
Klaus Iohannis le propune partidelor politice un pact pentru consolidarea parcursului european al României. Șeful Statului i-a invitat pe liderii formațiunilor politice la Palatrul Cotroceni pentru a semna acest pact joi, 13 iunie. PSD, ALDE și UDMR vor lipsi de la întâlnirea cu președintele țării.
Klaus Iohannis le-a propus un pact partidelor politice
Președintele României s-a consultat cu liderii partidelor parlamentare pe tema referendumului pentru Justiție din 26 mai, iar ulterior a anunțat că îi invită să semneze un pact pentru consolidarea parcursului european al României. Joi, la Palatul Cotroceni vor fi prezenți președintele PNL, Ludovic Orban, președintele PRO România, Victor Ponta, președintele USR, Dan Barna și președintele PMP, Eugen Tomac.
Klaus Iohannis propune ca cei care vor semna pactul să își ia angajamentul de a transpune cât mai repede în legislație măsurile cu privire la chestiunile votate la referendum. Iată ce conține pactul:
„Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau, dacă vreţi, un pact politic pentru România europeană.
Aşadar, acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României, care conţine în esenţă următoarele chestiuni: transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru infracţiuni de corupţie, transpunerea în legislaţiei a interdicţiei adoptării de către guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelate cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la OUG, dar şi transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice, revizuirea legilor Justiţiei, inclusiv a OUG prin care au fost modificate în deplin şi strict acord cu avizele Comisiei de la Veneţia a consiliilor consultative ale judecătorilor şi procurorilor europeni, precum şi a rapoartelor Comsiei Europene şi GRECO, adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală numai cu respectarea deplică a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene.”