Ce conține maioneza din Lidl, Kaufland și Carrefour, de fapt. Te vei gândi de două ori înainte să mai consumi
După ketchup și muștar, maioneza este cel mai des consumat sos în bucătărie. Din comoditate sau lipsă de timp, multe gospodine nu îl mai prepară acasă, cu ingredientele tradiționale, ci preferă să îl cumpere direct la borcan din magazine. Tu știi ce conține maioneza din Lidl, Kaufland sau Carrefour? Te vei gândi de două ori înainte să o consumi.
Cum s-a transformat maioneza de-a lungul timpului
Cum a apărut maioneza. Chiar dacă este populară în întreaga lume, originile sale sunt europene. Potrivit cercetătorilor, preparatul a apărut în anul 1756, când Ducele de Richelieu se afla în portul Mahon din Menorca, luptându-se cu britanicii. Totul a început de la bucătarul său, care a vrut să prepare un sos pe bază de smântână.
Bucătarul nu a găsit toate produsele de care avea nevoie, astfel încât a decis să înlocuiască smântâna cu ulei. A mixat ouă cu ulei, preparând, astfel, pentru prima dată, maioneza. La început, sosul a fost denumit „mahonnaise”, în cinstea victoriei Ducelui de Richelieu împotriva britanicilor.
În timp, maioneza a căpătat renume. Gospodinele au îndrăgit-o imediat. Astăzi, și româncele o consumă. Sosul poate fi găsit aproape în orice local, fiind utilizat la numeroase feluri de mâncare. Rețeta tradițională a maionezei presupune, la fel ca în trecut, mixarea unui gălbenuș de ou cu sare, ulei, și uneori cu muștar.
Din comoditate sau lipsă de timp, multe gospodine nu mai prepară maioneza acasă, ci preferă să o cumpere direct de pe rafturile magazinelor. Cele mai mari lanțuri de supermarketuri din țara noastră, dintre care amintim Lidl, Kaufland și Carrefour, expun la vânzare borcane cu maioneză. Te-ai întrebat vreodată ce conțin acestea?
Ce conține maioneza din Lidl, Kaufland și Carrefour
Pentru că este un produs gras, maioneza este greu de digerat. Și dacă o prepari în propria bucătărie, specialiștii în domeniul sănătății recomandă să fie consumată cu moderație. Niciodată nu se combină maioneza cu pește, carne de porc, brânză sau alte produse de acest fel. Poate fi consumată împreună cu legume fierte sau coapte, spun nutriționiștii.
Dincolo de faptul că este hipercalorică, maioneza comercializată de Lidl, Kaufland sau Carrefour are foarte mulți aditivi alimentari: conservanți, coloranți, emulgatori, edulcoranți, agenți de îngroșare, agenți de gust și alții. Cele mai multe borcane cu acest sos nu au în compoziție gălbenuș de ou.
Te-ar putea interesa și: Ce conține brânza vegetală din Lidl, Kaufland și alte magazine din România. E alertă alimentară!
Se folosesc, în schimb, următorii aditivi alimentari: gumă guar, gumă xantan, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, butilhidroxianisol și butilhidroxitoluen. Maioneza din unitățile comerciale, vândută la borcan, mai conține, de regulă, 25 de procente de ulei de floarea-soarelui.