Ce conține Keto MCT, suplimentul care i-a adus 4 ani de suspendare Simonei Halep. Din ce ingrediente este făcut, de fapt

de: Anca Lupescu
15 09. 2023

Scandalul dopajului în care Simona Halep a fost suspendată timp de patru ani continuă, după ce ITIA a publicat motivarea deciziei. Ce conține Keto MCT, suplimentul care a scos-o pe sportivă de pe teren?

Simona Halep, suspendată pentru dopaj

Simona Halep a fost suspendată timp de 4 ani după ce a consumat un supliment despre care mai târziu a susținut că este contaminat. 

Tribunalul Sport Resolutions a publicat motivarea deciziei de a o suspenda pe sportivă. Halep a declarat la audierile de la Londra că a folosit suplimentul Kato MCT timp de cinci zile. Prima oară l-a luat în 23 august, apoi până pe 28 august, făcând pauză în ziua de 24 de august. 

De menționat este că sportiva a luat suplimentul la recomandarea fizioterapeuți sale, Candice Gohier.

Recomandarea s-a bazat pe o sugestie a lui Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou.

Citește și: Le Figaro a descoperit unde a greșit Simona Halep, în scandalul în care este acuzată de dopaj. „A încercat să influențeze autoritățile”

Conform deciziei tribunalului, „în luna august 2022, doamna Halep, domnul Mouratoglou și doamna Gohier au revizuit suplimentele nutriționale ale doamnei Halep. Ea (n.r. Gohier) și domnul Mouratoglou au recomandat înlocuitori pentru unele dintre suplimentele ei pentru că aveau prea mult zahăr.

Doamna Gohier i-a cerut domnului Lefebvre (n.r. – Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou) opinia despre suplimente, iar acesta a recomandat trei suplimente deja menționate mai sus, inclusiv Keto MCT. Doamna Gohier a trimis un mesaj text și a comandat produsele, care au ajuns în New York la 23 august 2022.

Ea și domnul Mouratoglou le-au verificat și au fost de acord, produsele nu conțineau substanțe interzise și erau sigure pentru doamna Halep. Doamna Halep a folosit apoi Keto MCT timp de șase zile, între 23 și 28 august. Cele două declarații ale martorilor domnului Mouratoglou au confirmat implicarea sa în recomandarea de a înlocui suplimentele luate de doamna Halep”, scrie în motivarea tribunalului Sport Resolutions.

Ce conține Keto MCT, suplimentul care i-a adus 4 ani de suspendare Simonei Halep

Mulți s-au întrebat ce conține Keto MCT, suplimentul care i-a distrus cariera Simonei Halep. Acesta conține patru ingrediente, printre care colagen din pește și inulină. 

Vezi și: Cele mai cunoscute cazuri de dopaj din tenis. Halep, Agassi, Sharapova, printre jucătorii care au primit pedepse dure de suspendare

Suplimentul pe care Halep a dat vina după ce s-a aflat că a fost contaminată cu roxadustat, conține următoarele ingrediente: Trigliceride cu lanț mediu (MCT) din ulei de cocos sub formă de pulbere, colagen din pește, inulină (o fibră prebiotice din plante) și vitamina C.

Motivarea deciziei de suspendare a lui Halep, publicată

Tribunalul independent care i-a interzis Simonei Halep să mai joace tenis timp de patru ani din cauza dopajului a publicat recent o decizie de 125 de pagini care relevă „motive puternice de suspiciune” că jucătoarea română de tenis ar fi recurs la dopaj sanguin în timpul turneului de la Wimbledon de anul trecut. 

Cu toate acestea, tribunalul nu a putut confirma definitiv această suspiciune deoarece Halep nu a fost supusă la niciun test de sânge între aprilie și septembrie 2022.

Halep a folosit în mod intenționat roxadustat, un agent interzis, în timpul turneului US Open 2022, se arată în document. În plus, un grup de experți a descoperit anomalii în pașaportul biologic al sportivei după ce a examinat 51 dintre probele de sânge.

Decizia integrală, publicată joi, dezvăluie că Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a făcut presiuni pentru o pedeapsă mai severă, considerând că Halep s-a dopat cel puțin din martie 2022, în pregătirea pentru Wimbledon și US Open din acel an.

Te-ar putea interesa și: Antrenorul concediat de Simona Halep printr-un SMS, replică dură în scandalul de dopaj. „Trebuie să se fi găsit ceva în sângele ei”

Decizia integrală subliniază, de asemenea, că juriul a considerat că „nu este posibil în mod realist” ca nivelurile de roxadustat din corpul lui Halep să fi fost rezultatul unui supliment Keto MCT, așa cum a susținut Halep. Deși a recunoscut posibilitatea contaminării cu un supliment, comisia a susținut că nivelurile din corpul ei au indicat faptul că trebuie să fi ingerat roxadustat dintr-o „sursă neidentificată”.

Ca parte a cazului, au administrat aceeași cantitate de Keto MCT unei femei cu caracteristici fizice similare cu cele ale lui Halep pentru un studiu de control. Cu toate acestea, experții au constatat că nivelurile de medicament interzis din testul de urină al lui Halep au depășit cu „46 și 85 de ori” pe cele din urina voluntarului, ceea ce face puțin plauzibil ca Halep să fi ingerat medicamentul așa cum a descris, având în vedere metabolismul ei și caracteristicile cunoscute ale medicamentului, scrie BritishHerald.