Ce conține, de fapt, pizza congelată din Lidl și Kaufland România. Detaliul care te va determina să nu o mai cumperi
Românii sunt mari amatori de pizza, iar atunci când au poftă să consume acest preparat, fie îl comandă, fie apelează la varianta rapidă, respectiv pizza congelată, fiind mai la îndemână decât cea făcută de la zero, în casă. Puțini știu însă ce mănâncă, atunci când pun la cuptor o pizza congelată de la Lidl, Kaufland sau alt mare magazin din România.
Ingredientele periculoase din pizza congelată
Semi-preparatele, adică acele produse congelate care au nevoie doar să mai fie gătite timp de câteva minute, reprezintă o alegere pe care mulți români o fac pentru a prepara o masă ralidă. Pe cât sunt de la îndemână aceste alegeri, pe atât de mult rău ne pot face, atrag atenția specialiștii.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu în ceea ce privește pizza congelată, iar rezultatele ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei care o consumă. Specialiștii au analizat mai multe tipuri de pizza de la Lidl, Kaufland, Auchan, care se vând cu marcă proprie, dar și produse care se găsesc în toate lanțurile de magazine, precum cele de la Dr. Oetker sau Edenia.
Protecția Consumatorilor atrage atenția că o pizza congelată conține până la 11 aditivi alimentari, 6.4 grame de sare și 28.87 grame de zahăr. Majoritatea tipurilor de pizza analizată au blatul făcut din făină albă de grâu, la care se adaugă apă, sare, drojdie, dar și aditivi.
Câte E-uri se regăsesc în pizza congelată
InfoCons trage un semnal de alarmă cu privire la conținutul ridicat de sare și zahăr din pizza congelată, dar și la alți aditivi. 17.74% dintre sortimentele de pizza analizate conțin peste 5 grame de sare per produs. Menționăm că OMS recomandă cel mult 5 grame de sare pe zi în alimentație.
În ceea ce privește zahărul, cantitatea variază între 1.2 și 7.5 grame la 100 de grame de produs. Ținând cont că o pizza congelată are între 200 și 570 de grame, rezultă că o pizza întreagă poate avea chiar și 28.87 grame de zahăr.
Trei sferturi dintre pizzele congelate analizate conțin cel puțin un aditiv alimentar de tip E. Există însă și sortimente de pizza care nu au în componența lor aceste chimicale, dar și unele care au chiar și 11 E-uri.
- 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 11 E-uri ;
- 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 9 E-uri ;
- 1.61 % din produsele analizate au în compoziție 8 E-uri ;
- 11.29 % din produsele analizate au în compoziție 6 E-uri ;
- 4.84 % din produsele analizate au în compoziție 5 E-uri ;
- 16.13 % din produsele analizate au în compoziție 4 E-uri ;
- 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 3 E-uri ;
- 14.52 % din produsele analizate au în compoziție 2 E-uri ;
- 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 1 E ;
- 25.81 % din produse NU conțin aditivi alimentari .
Cele mai frecvente E-uri din pizza congelată sunt: nitrit de sodiu (E250), amidon modificat (E1422) și ascorbat de sodiu (E301).