Ce conține conserva de ton, de fapt. Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fii atent
Conserva de ton este un aliment versatil și gustos, dar te-ai întrebat vreodată ce conține conserva de ton, de fapt, și ce efect au aceste ingrediente asupra organismului tău? Dacă nu știai până acum ce conține conserva de ton, iată ce trebuie să știi.
Ce conține conserva de ton?
Ce se află în interiorul unei conserve de ton? Unde a fost pescuit tonul? Cum a fost prins? Cum a fost distribuită și prelucrată conserva? Cum putem ști ce mâncăm? Atunci când mergi la un magazin sau la un supermarket și pui o conservă de ton în coșul de cumpărături, este puțin probabil să știi întreaga sa istorie.
Sistemul alimentar global este complex. Aprovizionarea, prelucrarea, distribuția și vânzarea alimentelor au implicații economice, sociale și de mediu considerabile. Întreaga rețea este uneori atât de greu de urmărit, iar informațiile disponibile sunt atât de lipsite de transparență, încât, în calitate de consumatori, pierdem urma a ceea ce mâncăm și a modului în care a ajuns pe masa noastră.
Citește și: Din ce este făcut bulionul din comerț, de fapt. Mulți români nu știu ce pun în mâncare
În cazul unei conserve de ton, informațiile despre specie, starea de conservare a acesteia și locul în care a fost capturat tind să fie foarte limitate.
Ceea ce știm este că, cel mai probabil, atunci când deschizi o conservă, vei mânca ton din diferite specii diferite și, uneori, având în vedere dimensiunea globală a industriei, peștele a fost capturat în diferite zone de pescuit.
Ce intră în conserva de ton, de fapt
Tonul este o familie mare de pești care include specii bine cunoscute, cum ar fi tonul roșu de Atlantic sau tonul alb, dar nu toate ajung în conserva pe care o deschizi. În familia tonului există un grup cunoscut sub numele de tonii tropicali, deoarece aceștia sunt pescuiți în zonele tropicale și subtropicale ale oceanelor Indian, Pacific și Atlantic.
Mai exact, există trei specii care se găsesc cel mai des în conserve: skipjack (Katsuwonus pelamis), ton cu aripioare galbene, cunoscut și sub numele de ahi (Thunnus albacares) și ton cu ochi mari (Thunnus obesus).
Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, în ultimii zece ani, skipjack a fost a treia cea mai pescuită specie din lume și este comercializată în cea mai mare parte în conserve.
Pe locurile următoare, după ton skipjack, se află tonul cu aripioare galbene și tonul obez, care sunt, de asemenea, vândute în stare proaspătă și congelată.
Toate aceste trei specii sunt foarte fertile și foarte migratoare și sunt larg răspândite în toate oceanele lumii. Aceste particularități le fac să fie o pradă abundentă și foarte atractivă pentru industria conservelor, care are nevoie de acces la cantități mari de materie primă.
La ce să te uiți pe eticheta unei conserve de ton
Ar trebui să poți afla de pe eticheta conservei de toncel puțin ce specie conține conserva, locul în care a fost pescuit și statutul de conservare al acesteia.
Spre deosebire de etichetarea tonului proaspăt, reglementările sunt mult mai puțin stricte pentru conservele de ton. Conform directivei europene, informațiile nutriționale și data limită de consum sunt obligatorii, în timp ce speciile, zona de capturare sau datele privind uneltele de pescuit nu sunt obligatorii pentru conservele de pește.
De regulă, conservele de ton conțin una sau mai multe specii de ton, fie că este ton mărunțit, bucăți, în ulei sau în suc propriu. Uniunea Europeană cere producătorilor să scrie exact ce se află în conservă, așa că vei găsi fiecare ingredient pe etichetă.
Este sau nu bună conserva de ton?
Unul dintre punctele forte ale conservelor de ton este conținutul lor ridicat de proteine de înaltă calitate. Tonul este o sursă excelentă de proteine esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor corpului. Consumul regulat de proteine contribuie la menținerea masei musculare și susține funcțiile metabolice.
Te-ar putea interesa și: Ce conțin conservele de pește din Lidl, Kaufland și alte magazine. Mihaela Bilic a făcut anunțul
Un alt aspect valoros al tonului din conservă îl reprezintă acizii grași omega-3. Acești acizi grași esențiali aduc multiple beneficii sănătății, inclusiv sprijinirea sănătății inimii și a sistemului nervos. Omega-3 contribuie, de asemenea, la reducerea inflamațiilor și la îmbunătățirea sănătății articulațiilor.
Conserva de ton poate fi inclusă într-o varietate de preparate culinare. De la salate și sandwich-uri cu ton până la paste și mâncăruri gătite, tonul adaugă o notă distinctivă de savoare. Alege ton în suc propriu și pe cât posibil, alege conserva de ton în bucăți, în locul celei cu ton mărunțit.