Ce conține bulionul din supermarket, de fapt. Nu îl cumpăra dacă apare acest ingredient pe etichetă

de: Ștefan R. Apostol
18 02. 2023

Fiecare gospodină a folosit măcar odată bulionul, fie făcut în casă, dar de cele mai multe ori bulionul din supermarket. Partea mai puțin bună în tot acest proces, este că multe din produsele de acest tip, conform APC, și nu numai, nu conțin întotdeauna ceea ce am crede noi că ar trebui să conțină. Recent, din păcate, am aflat ce conține bulionul din supermarket, de fapt, iar sfatul specialiștilor este de a a nu-l cumpăra dacă apare acest ingredient pe etichetă.

Bulionul din supermarket, un pericol pentru alimentație?

Majoritatea dintre noi, fie că ne pricepem la bucătărie sau nu, știm că un bulion bun se face din roșii proaspete. Dar, conform reprezentaților Asociației Pro Consumatori (APC), dacă ne referim la bulionul din supermarket, realitatea stă cu totul altfel.

APC spune într-un raport că au testat aproximativ 70 de astfel de produse, iar rezultatele testelor a scos la iveală un aspect, de altfel bănuit, dar neprecizat pe etichetele produselor testate. Așa se face că din raportul APC aflăm ce conține bulionul din supermarket, de fapt, iar concluzia specialiștilor APC este să nu-l cumpărăm dacă, în cel mai fericit caz, apare acest ingredient pe etichetă.

Conform specialiștilor în industria alimentară, concentratul de tomate este obținut din sucul de roșii încălzit, din care se scade apoi o anumită cantitate de apă. Cantitatea de apă extrasă determină trei tipuri diferite de concentrat:

  1. concentrat simplu,
  2. concentrat dublu,
  3. concentrat triplu.

Concentratul de tomate are numeroase utilizări în bucătărie, în special în cazul gătitului îndelungat al cărnii sau al sosurilor. Concentratul poate fi adăugat direct în preparat în timpul gătitului, diluat cu apă după preferințe. De asemenea, poate fi folosit pentru a da mai mult corp unui sos de roșii sau ca substitut pentru produse similare precum bechamel și ketchup.

Raportul APC arată ce conține bulionul din supermarket, de fapt

Dar ceea ce spun reprezentanții APC este că „78% din bulionul şi pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare, deoarece este realizat din concentrat de tomate, de provenienţa necunoscută, diluat cu apă până la obţinerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorită a fi comercializată.”

Cei de la Asociația Pro Consumatori (APC) spun că au testat mai multe produse, bulionul din supermarket, dar și pasta de tomate, iar rezultatele testelor au scos la iveală ceea ce se presupunea de ceva vreme. Conform raportului, testele au arătat ce conține bulionul din supermarket, de fapt, și anume concentratul de tomate, cunoscut și sub numele de extract de tomate.

Aceeași asociație a demarat, încă de la începutul anului, o nouă campanie de informare și educare în ceea ce privesc etichetele produselor din supermarketurile din România, iar scopul acestei campanii este:

„Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să atragă atenția consumatorilor, cât și autorităților statului român cu privire la procesul de denaturare legală/ilegală a multor produse tradiționale, astfel încât acestea să întreprindă măsurile legale care se impun pentru a stopa acest proces și pentru a susține financiar și logistic campaniile de educare și informare a consumatorilor întreprinse de către singura organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC).”

Așa că, mare atenție la ce și cum cumpărați din supermarketuri, având în vedere informațiile recente despre ce conține bulionul din supermarket.