Ce conține borșul vândut în supermarketuri. Mulți români nici nu știu ce pun în mâncare. Sigur nu vei mai cumpăra
Fiecare dintre gospodine folosesc acest element gastronomic la mai multe preparate culinare. Dar puține știu, cu adevărat, ce conține borșul vândut în supermarketuri. Din păcate, mulți români nici nu știu ce pun în mâncare. Sigur nu vei mai cumpăra, după ce vei citi acest material.
De la borșul făcut în casă la plicurile din supermarketuri
Majoritatea gospodinelor știu să facă celebrul borș acasă, folosind tărâțele de grâu. Dar, cu timpul, ca în cazul multor altor astfel de ingrediente, tehnologiile au evoluat, și astfel au apărut și sub alte forme, inclusiv acele plicuri ce conțin praf de borș.
Vezi și: Ce să pui în ciorbă în loc de borş. E secretul moldovencelor
Deși cel natural este plin de vitamine, nu am putea spune neapărat același lucru și de borșul praf din supermarketuri. Multe dintre pulberile de borș cumpărate din magazine pot fi dure, deoarece conțin multă sare, precum și alți conservanți și aditivi. Acest lucru poate duce adesea la un efect nefiresc de sărat în mâncare.
Inspecțiile ANPC au arătat ce conține borșul vândut în supermarketuri
Deși se pretinde a fi naturale, din păcate acest gen de produse sunt pline de aditivi, săruri, grăsimi vegetal, majoritatea nefiind sănătoase. Așa se face că inspectorii ANPC au deci să verifice ce conține borșul vândut în supermarketuri, iar datele sunt extrem de revelatoare:
- acid citric
- acid lactic
- monoglutamat de sodiu — acesta poate cauza dureri de cap, greașă, arsuri,
slăbiciune; este contraindicat femeilor gravide, copiilor, vårstnicilor, cardiacilor 5i
celor cu hipoglicemie - grăsime vegetală de palmier – acizii grasi trans cresc colesterolul rău
(LDL), fiind un factor de risc pentru afecțiunile cardiace și cancerul de colon - lactat de calciu
- extract de drojdie — poate cauza alergii și afecțiuni endocrinologice
- amidon de porumb, făină de gråu
- caramel
- lactoză
Sarea este principalul ingredient existent în borșul vândut în supermarketuri
Rezultatele inspecțiilor au scos la iveală faptul că sarea este cel mai prezent ingredient în borșul vândut în supermarketuri, pe lângă celelalte elemente regăsite în lista de mai sus. pe de alta, la o anumită categorie din aceeași gamă inspectorii au regăsit și o cantitate mult mai mare de zahăr, peste media necesară pentru astfel de produse.
Vezi și: Dezastrul găsit de inspectorii ANPC într-un celebru afterschool din Bucureşti. A fost închis imediat
Pe lângă aceste ingrediente, inspectorii ANPC au mai descoperit și cel puțin 9 E-uri, extrem de nocive pentru sănătatea consumatorilor, după cum urmează:
- EIOI (riboflavina) – un colorant galben-portocaliu
- E 150 (caramel) — un colorant artificial care poate da hiperactivitate si tulburări gastrointestinale
- E270 (acid lactic) – un stabilizator si conservant care poate cauza reacții alergice, subtierea smaltului dentar, iritarea mucoaselor digestive; este contraindicat bebelușilor și copiilor mici
- E304 (palmitat de ascorbil) – un antioxidant care poate ataca smaltul dentar
- E307 (alfa tocoferol) — un extract de uleiuri vegetale bogate tn vitamina E; poate cauza efecte alergice, hipertrofia usoarä a ficatului
- E327 (lactat de calciu) – un conservant care poate cauza hipercalcemie și insuficiență renală
- E330 (acid citric) – un compus acidifiant care poate da dureri abdominale; este contraindicat copiilor și celor cu afecțiuni digestive, cardiace sau renale
- E621 (monoglutamat de sodiu) – poate da dureri de cap, slăbiciune
- E635 (ribonucleotid disodic) — poate cauza alergii; este contraindicat persoanelor cu astm
În lumina celor descoperite de ANPC, ar fi cazul să ne gândim bine atunci când vrem să mai cumpărăm borșul vândut în supermarketuri.