Ce conțin mezelurile de post. Ingredientele la care să fii atent, din ce sunt făcute, de fapt
Nu de puține ori, cei care doresc să postească aleg să consume diferite mezeluri sau pateuri de post. Acestea ar trebui să fie mai sănătoase și să înlocuiască cu succes preparatele „de dulce”. Ei bine, unele dintre ele nu sunt chiar atât de sănătoase și au un conținut foarte ridicat de E-uri. Iată ce spun experții.
Ce conțin mezelurile de post. Ce spun specialiștii despre aceste ingrediente
Mulți dintre cei care aleg să postească aleg să consume diferite produse de post, cum ar fi crenvurștii vegetali, pateurile și salamul de soia. Ei bine, unele dintre aceste produse conțin chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime (carne, lactate și ouă). Ba chiar mai mult de atât, multe dintre ele ar conține și ingrediente „de dulce”.
Conform specialiștilor în alimentație, unele pateuri și tipuri de cașcaval de post conțin o sumedenie de E-uri și grăsimi hidrogenate. Pe lângă faptul că sunt dăunătoare, acestea au în compoziție albumină sau colorați de origine animală.
Cea mai sănătoasă opțiune
Se pare că pateurile vegetale și mezelurile de post au un conținut ridicat de E-uri sau alte sintetice, care sunt menite să facă produsul respectiv să semene la gust, miros și culoare cu preparatul pe care îl imită.
„Pateul din soia conține la fel de mulți aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulți. La fel și salamul, și crenvurștii de post sau șnițelul, care mai e și prăjit. În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse”, spune prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație, potrivit doctorulzilei.ro.
Evident, există și preparate de post care pot fi consumate fără nicio problemă. Se pare că brânza tofu este cea mai sănătoasă. Pe poziția următoare se află laptele de soia. Chiar și acest aliment poate fi consumat zilnic, conform specialiștilor.
Ingredientele la care să fii atent
Specialiștii în alimentație ne recomandă să evităm produsele care conțin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) și coloranți chimici de sinteză. Cel mai des întâlniți sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) și carmin (E 120). Acesta din urmă este obținut dintr-o insectă și se regăsește în diferite preparate de post.
Alte substanțe de care trebuie să ne ferim sunt conservanții benzoați (E 211, E212, E213) și nitriți (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte. Prin urmare, experții atrag atenția că unele produse sunt de post doar cu numele. Asta pentru că pe etichetă se regăsesc și ingrediente „de dulce”.
„Exista unele tipuri de cașcaval din soia care conțin cazeina (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Acest produs, deși este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”, explică Gheorghe Mencinicopschi.
Prin urmare, înainte de a cumpăra și a consuma produsele, cel mai bine ar fi să citim cu atenție lista de ingrediente înscrisă pe eticheta acestora.