Ce conţin cozonacii din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent
Este un desert tradițional, ce a devenit un simbol al celor mai importante sărbători din an și care nu poate lipsi de pe mesele românilor în aceste momente. Nu este tocmai simplu de preparat, necesitând timp, efort și ceva experiență în bucătărie. În ultimii ani, tot mai multe persoane renunță să îl facă acasă și preferă să îl cumpere din comerț. Specialiștii au analizat câteva sortimente de pe rafturile marilor magazine din țară. Află ce conţin cozonacii din Lidl, Kaufland sau Carrefour și care este detaliul de pe etichetă la care să fii atent.
Ce conțin cozonacii din Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine din România
Cozonacul este desertul preparat de gospodinele din toate colțurile țării înainte de cele mai importante sărbători creștine. Pentru că nu sunt tocmai simplu de preparat, cei care nu au timp suficient sau nu au prea multă experiență în bucătărie pot opta pentru o variantă mai simplă, de a-i cumpăra gata făcuți.
Pentru că rafturile magazinelor nu duc lipsă de cozonaci, este important să știm cum să facem alegerile corecte. Anul trecut, specialiștii de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România au făcut o analiză, la finalul căreia au descoperit că 43 de sortimente de cozonac puse la vânzare în marile magazine de la noi din țară nu respectă rețeta tradițională, adică făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune sub nicio formă acest ingredient în cozonac. De asta iese tare Multe gospodine greşesc
Detaliul de pe etichetă la care să fii atent
S-a constatat că, pe lângă făină, zahăr, drojdie și sare iodată, produsele analizate mai conțin și spărtură de soia, șprot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, conservanți, coloiranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate și stabilizatori.
Un alt detaliu de pe etichetă la care ar trebui să fim atenți este numărul aditivilor din compoziție. Specialiștii au identificat 30 de astfel de ingrediente: arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, aceslufam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.
Te-ar putea interesa și: Ingredientul secret pentru cel mai pufos cozonac. Reţeta Mirelei Vaida, ştiută de la gospodinele din Moldova