Ce conţin covrigii de la Luca, de fapt. Mulţi români îi consumă crezând că sunt sănătoşi

de: Corina Oprea
11 07. 2023

Luca este una dintre cele mai cunoscute patiserii din țară. Majoritatea oamenilor au gustat, cel puțin o dată, din preparatele celebre, dar covrigii rămân atracția. Mulți români îi consumă, datorită gustului de neegalat, fără să știe, însă, că sunt un adevărat pericol pentru sănătate.

Adevărul despre covrigii de la Luca

Covrigii de la Luca sunt printre cei mai cunoscuți, care pot fi găsiți în multe orașe din România. Simigeria s-a extins mult și a deschis în mai multe locații, iar vânzările merg ca pe roate. Prețurile sunt pentru buzunarele tuturor și sunt o alegere perfectă pentru cei care se grăbesc și vor o gustare sățioasă.

Câți se întreabă, însă, cât de sănătoși sunt covridogii, unul dintre cele mai iubite preparate. Sunt, de fapt, crenvursti de porc, înveliți în aluat de covrigi, peste care se presară mac. Acesta are 334 de calorii, ceea ce nu pare atât de mult.

Totuși, vorbim aici despre o cantitate mare de zahăr în compoziție, margarină și conservanți, dar mai ales crenvurști, despre care știm cu toții cât de periculoși sunt pentru sănătate.

„Aluatul – 100 g de faină albă de grâu, apă, zahăr, margarină (uleiuri vegetale rafinate de palmier, apă, emulsifianți: mono și digliceride ale acizilor grași, sare, aromă), drojdie, sare.

Crenvurst de porc – 50 de g (carne de porc 51%, apă, carne de pui 9%, ceafă de porc 5% (fără piele), carne de vită 3%, proteine (din carne de porc).

Sare, amidon, proteine din lapte, stabilizatori (difosfați, trifosfați), zaharuri ( lactoză, dextroză), condimente, conservanți (acid lactic, acetați de sodiu, lactat de calciu, azotat de sodiu), potențiator de gust (monoglutamat), agent de îngroșare (lactat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), aromă de fum, colorant (carmin)”, potrivit website-ului producătorilor, lucatraditie.ro.

Cât de periculoase sunt produsele de patiserie

Majoritatea produselor de patiserie, cum ar fi prăjiturile, croissantele, fursecurile și plăcintele, conțin o cantitate semnificativă de calorii și grăsimi. Acestea pot contribui la creșterea în greutate și pot crește riscul de obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2.

Unele produse de patiserie pot conține aditivi alimentari, cum ar fi coloranți, conservanți sau îndulcitori artificiali. Acești aditivi și alte ingrediente precum glutenul, lactoza sau ouăle pot avea efecte adverse asupra sănătății, precum reacții alergice, mai ales în cazul celor care au intoleranță la anumite substanțe.

Grăsimile și zahărul din produsele de patiserie pot provoca probleme digestive, cum ar fi senzația de balonare, disconfort abdominal și tulburări ale tractului gastrointestinal.

Este recomandat ca aceste produse să fie consumate cu moderație. Puteți alege opțiuni mai sănătoase, cum ar fi produsele de patiserie făcute în casă, cu ingrediente naturale și alternative mai sănătoase pentru zahăr și grăsimi.