Ce conţin burgerii de post, de fapt. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent
În această perioadă, sunt la mare căutare produsele de post. Pe rafturile din magazine au apărut și burgerii fără carne, foarte apreciați de clienți. Este foarte important, însă, să știm și ce conțin acești. Înainte de a-i cumpăra, trebuie să citim cu mare atenție eticheta.
Unde se găsesc burgerii de post
În această perioadă, traversăm Postul Paștelui, unul dintre cele mai grele din timpul anului. Este un post aspru, cu puține dezlegări, pe care doar cei mai determinați credincioși îl pot ține cu adevărat până la sfârșit.
Sunt 48 de zile în care nu putem consuma carne, lapte și ouă și trebuie să fim atenți la alimentația noastră. Există multe produse de post în magazine, pentru care putem opta, printre care și burgerii, dacă avem poftă de ceva special.
Aceștia se găsesc în toate magazinele Kaufland din România, iar oamenii se grăbesc să îi cumpere. Sunt gustoși și țin perfect locul cărnii, dar puțini se întreabă din ce sunt făcuți de fapt și nu citesc eticheta acestora.
Deși hamburgerii par a fi o alternativă excelentă la carne, puțini cumpărători citesc lista de ingrediente de pe ambalajele. Au un preț mic, de aproximativ 16 lei, ceea ce ne determină și mai mult să îi punem în coșul de cumpărături.
Adevărul despre burgerii de post
Un român își poate cumpăra doi burgeri de post din Kaufland cu doar 16 lei, un preț relativ mic. Mai exact, burgerul rapid este un produs vegetal pe bază de proteină din mazăre și cereale, o alternativă la cel clasic, care conține carne.
Înainte de a achiziționa acest produs, ar fi bine să citim și ce conține el. Eticheta este la îndemâna oricui, așa că nu ar trebui să evităm să o consultăm înainte de a ne grăbi să îl punem în coș.
Ingredientele pe care le conțin burgerii de post sunt:
- apă,
- 18% preparat vegetal pe bază de ulei de cocos (apă, ulei de cocos, amidon, amidon modificat, arome naturale, sare iodată, colorant: caroten),
- 13% texturat proteic din mazăre,
- ulei de floarea-soarelui
- ulei de cocos,
- 2,3% proteină din mazăre,
- 1,5% proteină din bob,
- stabilizator (metilceluloză),
- amindon,
- sare,
- sirop de glucoză,
- arome,
- condimente (ceapă, usturoi, piper),
- antioxidanți (acid ascorbic, acid citric),
- extracte de condimente,
- conservant (oțet tamponat),
- coloranți alimentari (suc concentrat de sfeclă roșie, extract de orz malțificat).
Tot de pe etichetă aflăm că acest produs mai poate conține și urme de gluten, soia, țelină, muștar, fructe cu coajă lemnoasă. Atenție mare când faceți cumpărături, pentru că unele produse pot fi extrem de periculoase și riscăm să le cumpărăm dacă ignorăm lista de ingrediente.
Pericolul din alimentele de post
Postul Paștelui este cu adevărat o provocare, mai ales din punct de vedere al alimentației. Dacă nu ne informăm corect când intrăm în această cursă, riscăm să cădem pradă unor alimente de-a dreptul periculoase.
Există multe surse din care ne putem informa și putem face un plan alimentar sănătos. Cu toate acestea, mulți dintre noi facem greșeli în alegerea alimentelor, căutând adesea soluții rapide și comode care, din păcate, sunt extrem de bogate în calorii și aditivi nocivi.
Medicii avertizează că există anumite alimente pe care ar trebui să le evităm cu toții în timpul Postului Paștelui, iar printre acestea se numără și pateul vegetal. Este unul dintre cele mai consumate în această perioadă, dar și printre cele mai nocive feluri de mâncare.
În loc să ne bazăm pe alimentele din comerț, medicii recomandă să consumă, cât mai multe fructe, legume, cereale. De exemplu, la micul dejun, putem opta pentru o felie sau două de pâine integrală cu humus sau fasole bătută, însoțite de legume proaspete.
Este important să evităm alimentele procesate, cum ar fi pateurile vegetale, care pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre pe termen lung. Pentru masa de prânz, putem alege să pregătim un orez integral, paste integrale, cartofi la cuptor sau legume preparate în mod sănătos.
Este important să evităm prăjelile și alte alimente bogate în grăsimi și calorii care pot afecta silueta și sănătatea noastră. Cu toate acestea, nu ar trebui să uităm să includem în dietă și surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile, alunele și migdalele, în cantități moderate.