Ce conţin alimentele de pe masa de Crăciun, de fapt. Cei de la Protecţia Consumatorului avertizează românii: sute de aditivi alimentari

de: Rosu Ioana
22 12. 2023

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar cei mai harnici gospodari au început deja să se pregătească pentru sărbători. Deși ne mai despart doar 3 zile de tradiționala masă de Crăciun, care aduce bucurie și sărbătoare în casele noastre, este important să fim conștienți de conținutul alimentelor pe care le consumăm în această perioadă festivă. În cele ce urmează vei afla câți aditivi poate conține o singură masa consumată în această perioadă.

Mesele de sărbători, un real pericol pentru sănătate?

De multe ori, sărbătorile de iarnă le asociem în mare parte cu atmosfera frumoasă care se așterne la final de an, dar și cu preparatele delicioase pe care le așteptăm un an întreg.

Cu toate acestea, mulți dintre noi uităm să analizăm ce înseamnă pentru sănătatea noastră o masă de Crăciun sau de Revelion îmbelșugată.
Protecția Consumatorilor a transmis recent rezultatul unei analize detaliate privind numărul aditivilor conținuți de toate bunătățile pe care le așteptăm cu mare entuziasm.

În urma informațiilor primite, descoperim cifre alarmante pentru sănătatea noastră, astfel că, la 100 de grame de mâncare, putem ajunge la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31 de grame de sare și 81 de grame de zahăr.

Aceste cifre depășesc recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care sugerează un consum zilnic de 25 de grame de zahăr și 5 grame de sare. Este important să fim conștienți de semnificația acestor valori și să me îndreptăm atenția către alegeri alimentare mai sănătoase în această perioadă.

Printre deliciile culinare oferite la masa de Crăciun, care pot conține toți aditivii menționați, se regăsesc brânza topită, șunca de Praga, baconul, parizerul de pasăre, parizerul de porc și cabanosul.

Acestea sunt adesea însoțite de sosuri precum ketchup, muștar sau maioneză, care completează perfect gustul preparatelor festive, dar care și ele au un conținut crescut de zahăr și sare.

CITEȘTE ȘI: Alimentul de post cu până la 50 E-uri. E o bombă pentru organismul tău, mulţi români îl consumă, din păcate

Cele mai întâlnite E-uri alimentare

O analiză atentă a ingredientelor din mâncărurile de Crăciun dezvăluie nu doar nivelul ridicat de aditivi alimentari, ci și impactul considerabil asupra amprentei de carbon a mediului.

Printre cele mai întâlnite E-uri din alimentele menționate se numără E 300, E330, E412, E440, E451 și E120. De exemplu, pentru a pregăti 50 de sarmale dintr-un kg de amestec de carne tocată, orez, ceapă, afumătură, pastă și suc de tomate și foi de la două verze, s-a constatat că amprenta de carbon asociată unei singure sarmale este de 0,71 kg CO2e.

Comparativ, o sarmală vegetală, în care carnea este înlocuită cu ciuperci, are o amprentă de carbon de doar 0,07 kg CO2e, de zece ori mai mică.

În cazul salatei Boeuf, diferența dintre varianta tradițională și cea vegană este majoritar dată de cele 700 de grame de rasol de vită, care ridică amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e (versiunea vegană) la 39,8 kg CO2e în varianta tradițională.

Pentru persoanele interesate să afle toate informațiile prezente pe etichetele produselor într-o secundă, Protecția Consumatorului recomandă descărcarea aplicației InfoCons, disponibilă pentru toate sistemele de operare IOS , Huawei și Android.

CITEȘTE ȘI: Pericolul din mezelurile feliate de la Cora, Lidl sau Kaufland. Dacă ai aceste simptome mergi la spital