Parizerul este unul dintre cele mai populare produse din alimentația românilor, preferat deopotrivă de adulți și copii. Cu toate acestea, experții în nutriție avertizează tot mai frecvent asupra efectelor nocive ale acestui aliment procesat, mai ales când este consumat în mod regulat. Dragoș Pătraru, în cadrul emisiunii Starea Sănătății, a adus în atenție compoziția parizerului din comerț, dezvăluind ce conține, de fapt, acest produs și care este singurul sortiment lipsit de E-uri.
Parizerul este, fără îndoială, o alegere rapidă și accesibilă pentru mese sau gustări, dar compoziția sa ridică multe semne de întrebare. Majoritatea sortimentelor de pe rafturile magazinelor conțin o cantitate redusă de carne, fiind înlocuită cu carne procesată, grăsimi saturate, apă, aditivi chimici și cantități ridicate de sare.
Acești aditivi, precum nitriții, sunt utilizați pentru a oferi produsului o culoare roz atrăgătoare și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, dar pot avea efecte nocive asupra sănătății dacă sunt consumați în exces.
Potrivit unor studii recente, 7 din 10 români consumă mezeluri săptămânal, iar în 85% dintre gospodării, aceste produse sunt oferite și copiilor. Mai mult, mezelurile sunt consumate, în medie, de trei ori pe săptămână în cazul copiilor, ceea ce poate crește riscul unor probleme de sănătate pe termen lung.
Pentru a reduce riscurile asociate consumului de parizer, specialiștii recomandă verificarea atentă a etichetelor produselor. Alegerea unui sortiment cu un conținut mai mare de carne și mai puțini aditivi poate face diferența. De asemenea, prepararea acasă a unor alternative din carne proaspătă poate fi o soluție mai sănătoasă.
Dragoș Pătraru a analizat mai multe sortimente de parizer și a descoperit că majoritatea conțin ingrediente care ar trebui evitate în alimentație. Cu toate acestea, a remarcat și un produs care se distinge prin compoziția sa ceva mai naturală.
„Această firmă vinde mezeluri fără E-uri. Parizerul Szelely este un produs fiert, afumat cu fum natural din lemn de fag. Ingrediente: piept de pui 81% (origine UE), slănină 14% (origine UE), apă, sare, condimente naturale. Nu conține nitrit de sodiu adăugat, poate conține din surse naturale. Deci ăsta nu are stabilizatori, conservanți, arome”, a explicat Dragoș Pătraru, în emisiunea sa de pe YouTube.
Parizerul, ca și alte mezeluri, poate fi consumat ocazional, însă alegerea unui produs de calitate este esențială pentru a reduce riscurile. Aditivii și conservanții din alimente procesate sunt asociați cu probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și digestive, potrivit specialiștilor.
Optarea pentru produse fără E-uri sau preparate din ingrediente naturale poate contribui la un stil de viață mai sănătos. În plus, gătitul acasă din carne proaspătă oferă control deplin asupra ingredientelor folosite. Așa cum subliniază și prezentatorul TV, informarea este cheia: „Citirea etichetelor și înțelegerea ingredientelor ne pot ajuta să facem alegeri mai bune pentru sănătatea noastră și a celor dragi.”