Ce bonusuri uriașe au luat directorii Hidroelectrica în 2021. Sumele sunt amețitoare
În toate statele lumii, participarea la un consiliu de administrație al unei companii poate fi o activitate secundară profitabilă. Poate fi o a doua carieră pentru directorii de rang înalt și pentru pensionarii recenți. Calitatea de membru al consiliului de administrație este mai puțin stresantă și mai puțin consumatoare de timp. De cealaltă parte, funcțiile de conducere activă pot fi extrem de solicitante și nu întotdeauna îndestulătoare financiar. Membrii consiliilor de administrație ale companiilor, fie private, fie de stat, pot avea un venit impresionant. Este și cazul membrilor Directoratului și a Consiliului de Administrație Hidroelectrica. Conform unor documente, s-a aflat ce bonusuri uriașe au luat directorii Hidroelectrica în 2021, iar sumele sunt amețitoare.
Practica de bonusuri uriașe în marile companii
Titlul de bonusuri financiare în cadrul marilor companii, de cele mai multe ori private, dar și în cazul celor de stat, cum este cazul României (câte mai sunt), este la ordinea zilei. Conform unor statistici recente, compensația mediană pentru membrii consiliilor de administrație ale companiilor private a fost de 44.850 de dolari în 2021, potrivit unui studiu global realizat de Lodestone Global. Aceasta este, de fapt, o creștere de 5% față de anul precedent.
De aici încolo, crește mult mai mult. Compensația pentru membrii consiliilor de administrație poate ajunge cu ușurință la 300.000 până la 500.000 de dolari pe an, potrivit Veritas, un serviciu de consultanță în domeniul compensațiilor pentru directori.
Nu este surprinzător faptul că cele mai profitabile locuri sunt ocupate de directorii din cadrul companiilor S&P 500. Compensația medie în 2018 la aceste firme a fost de 304.856 de dolari, potrivit Reuters. Aceasta reprezintă o creștere de 43% în 10 ani. Cel mai mare plătitor din acel an a fost Goldman Sachs Group Inc. care și-a plătit directorii cu o medie de 599.279 de dolari.
Doar dacă ne aducem aminte de criza economică din 2008, în timpul căreia marile companii de brokeraj își plăteau grupurile de directori și membrii din consiliiile de administrație cu sume fabuloase, de ordinul milioanelor de dolari. De altfel, membrii consiliului de administrație în general au participat în medie la 7,9 ședințe, personal sau de la distanță, în timpul anului.
Ce caută companiile la un membru al consiliului de administrație
Uneori, puteți afla ce caută companiile la membrii consiliului de administrație citind declarația anuală de împuternicire a companiei. De exemplu, unele dintre calitățile pe care Wal-Mart spune că le caută la membrii consiliului de administrație sunt: „realizări remarcabile în cariera lor profesională; experiență și înțelepciune vastă; integritate personală și profesională; capacitatea de a face cercetări independente și analitice; experiență și înțelegere a mediului de afaceri; dorința și capacitatea de a dedica timp adecvat sarcinilor consiliului”.
Dar, conform practicii generale, marile companii caută viitori membri care să aibă „expertiză în guvernanță, strategie, dezvoltare și execuție”. În general, conceptul se bazează pe persoane care înțeleg „problemele financiare, operaționale și strategice cu care se confruntă marile companii”, indiferent de domeniul în care activează.
În cele mai multe cazuri acești viitori membri trebui să facă dovada unei experiențe în afaceri globale sau internaționale, în tehnologie și comerț electronic. Să aibă experiență în marketing, managementul mărcii sau relații publice, experiență în finanțe, contabilitate sau raportare financiară, sau experiență în domeniul reglementărilor sau juridic.
În cazul companiilor de stat, precum Hidroelectrica, membrii corpului Director și din Consiliile de Administrație, fie sunt numiți politic, prin intermediul ministerelor de resort, fie pe baza criteriilor (dacă există), enunțate anterior. Dar, iată că, cel puțin în ceea ce privește compania de stat românească despre care vorbim, a apărut un raport anul trecut al Curții de Conturi, referitor la profiturile, veniturile, pierderile și bonusurile uriașe oferite în cadrul companiei.
Raportul din 2022 arată ce bonusuri uriașe au luat directorii Hidroelectrica în 2021
În primul rând trebuie menționată forma de conducere a Hidroelectrica, și anume un Directorat și un Consiliu de Supraveghere. În cadrul Directoratului Hidroelectrica sunt activi cinci directori, care fac parte și din Consiliul de Supraveghere.
În 2022, Curtea de Conturi a realizat un control amplu asupra modului în care au fost gestionate finanțele companiei, reieșind și date despre ce bonusuri uriașe au luat directorii Hidroelectrica în 2021. La finalul anului în cauză, același grup director a luat decizia să-și acorde bonificații în valoare de aproape un milion de lei fiecare, pe criterii de competitivitate și productivitate.
În realitate, însă, conform raportului Curții de Conturi, profiturile companiei, pe baza cărora s-au acordat aceste bonusuri uriașe, nu aveau legătură cu competitivitatea companiei pe piață și nici cu productivitatea, ci cu creșterea progresivă a prețurilor energiei electrice din piața românească.
Cu alte cuvinte, criteriile pe baza cărora și-au acordat aceste bonusuri uriașe era false, la fel și premizele deciziei luate în interiorul Directoratului companiei de stat Hidroelectrica. Mergând mai departe pe firul problemei, colegii de la Impact.ro au aflat concret ce bonusuri uriașe au luat directorii Hidroelectrica în 2021, companie privatizată cu scandal de fostul ministru Adriean Videanu, după cum urmează:
Membrii Directoratului, cei cinci directori cu prime de un milion de lei
- Bogdan Nicolae Badea, președinte al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, directorul general al companiei de stat din iunie 2017 – 22.846 lei (indemnizația fixă lunară) + 959.557 lei (bonus 2021)
- Marian Bratu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, angajat din 2013- 22.846 lei (indemnizația fixă lunară) + 959.557 lei (bonus 2021)
- Radu Cristian Pop, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, specialist în domeniul bancar – 22.846 lei (indemnizația fixă lunară) + 959.557 lei (bonus 2021)
- Cristian Vlădoianu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA 22.846 lei (indemnizația fixă lunară) + 959.557 lei (bonus 2021)
- Răzvan Ionuț Pataliu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA – 22.846 lei (indemnizația fixă lunară) + 959.557 lei (bonus 2021)
Conform datelor Impact, în cazul ultimilor doi, Cristian Vlădoianu în octombrie 2011 era inspector la primăria Olguței Vasilescu, unde se ocupa de comunicare, spectacole, târguri și simpozioane, iar Răzvan Ionuț Pataliu a ocupat funcția de director la o agenție BCR din Giurgiu, unde a lucrat timp de zece ani.
Concluzia Curții de Conturi este că aceste bonusuri uriașe au fost acordate fără o bază reală, neexistând o justificare financiară reală a acestor performanțe enunțate de Directorat la momentul acordării sumelor.