Ce boli te pot lăsa fără permisul auto. Ce prevede noul cod rutier
Dacă ești conducător auto sau dacă intenționezi să îți iei permisul de conducere, atunci ar fi bine să arunci o privire pe lista bolilor care te împiedică să șofezi. De altfel, codul rutier 2019 aduce ca noutate introducerea unui control medical, la care trebuie să se supună atât cei care vor să dea de permisul auto, cât și cei care vor să îl înlocuiască. Mai multe detalii în materialul de mai jos!
Ce boli te împiedică să șofezi
A fi conducător auto presupune pe lângă responsabilitatea pentru viața ta, și siguranța celorlalți participanți la circulație. Fie că este vorba de pietoni, fie că este vorba de conducători auto ca și tine.
Periodic, medicii de familie sunt obligați să-și trimită pacienții la anumite consultații specializate pentru a afla astfel dacă sunt apți să conducă.
Cei care se confruntă cu afecțiuni cardiovasculare, neurologice, renale, diabet, precum și cei care iau medicamente sedative sunt principalele vizate și, dacă bolile sunt într-o stare avansată, nu mai au voie să fie șoferi.
Și afecțiunile de vedere, care slăbesc acuitatea vizuală, se află pe lista problemelor medicale care te pot lăsa fără permisul auto. Dacă nu reușești să apreciezi corect distanțele, dacă nu vezi bine la distanță sau ai probleme cu vederea pe timp de noapte și nu reușești să distingi ce se întâmplă în trafic, atunci este clar că nu te poți regăsi printre conducătorii auto aflați în circulație.
Ce prevede codul rutier 2019
Codul rutier 2019 introduce un nou control medical, acesta fiind valabil atât pentru cei care vor să își ia permisul auto, dar și pentru cei care vor să îl înlocuiască.
Până acum, controlul medical cerea examinări de specialitate pentru medicină internă, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, otorinolaringologie și oftalmologie. De acum, va fi introdus și controlul pulmonar, pentru identificarea riscului de apnee în somn, arată un articol de pe impact.ro.
Fișa medicală pentru permisul auto va avea o valabilitate de un an, iar conducătorii auto vor fi examinați pentru depistarea apneei. Până acum, fișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto avea o valabilitate de doar șase luni.
Așadar, schimbarea pe care o aduce codul rutier 2019, în afară de valabilitatea fișei medicale, este și apariția pe lista examinărilor medicale necesare a pneumologiei.
Vor trece obligatoriu prin această examinare a penumologiei cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.