Ce beneficii îți aduce leușteanul. Planta aromatică minune în orice casă

de: Ana Chivu
24 09. 2020

Mulți oameni nu consumă leuștean, deși este una din plantele aromatice cu niște beneficii impresionante. Gospodinele știu chiar și câteva trucuri la nevoie tot cu această plantă.

Ce beneficii are leușteanul?

Românii consumă destul de rar leuștean, iar printre puținele preparate unde se regăsește acesta sunt borșurile sau supele făcute în casă. Din păcate, pătrunjelul este vedetă de multe ori până ca mărarul să-i ia fața atunci când vine vorba despre diverse feluri de mâncare scăzute și cu sosuri. Leușteanul este însă una din cele trei plante enumerate care are cele mai multe beneficii. Acesta susține sănătatea colului, este un bun antiinflamator și calmează durerea stomacului. Aflat în trioul celor trei plante, confundat deseori cu pătrunjelul din cauza asemănării dintre ele, frunza lui este mult mai lată și are un alt parfum.

De asemenea, planta poate reduce balonarea și iritația intestinală, conține vitamine precum A și C, minerale, calciu, fier și potasiu, dar și quercitină, importantă pentru inimă. Leușteanul poate vindeca infecțiile și dilată vasele de sânge, ajutând astfel la îmbunătățirea dirigării cu sânge a extremităților. Dacă ai pete pe față, poți scăpa de ele dacă freci zona cu frunze de leuștean. Același lucru poate fi aplicat și în cazul rănilor. Pentru o podoabă capilară cu un fir de păr mai rezistent, oamenii pot folosi o infuzie de leuștean care va ajuta la creșterea și întărirea părului, menținerea secreției uleiului natural al scalpului și păstrarea sa mai sănătoasă pe un timp mai lung.

Ce beneficii are leușteanul?

Trucuri din bătrâni

  • Dacă ai mâncat usturoi sau ceapă și ți-ai dat seama că trebuie să ajungi undeva, mestecă preț de câteva minute niște frunze de leuștean. Planta anulează mirosurile puternice de alcool sau în cazul celor precizate mai sus.
  • În cazul în care ai curățat pește și vezi că mirosul de pe mâini nu se duce, freacă-ți palmele cu câteva frunze de leuștean sau cu câteva feli de cartof și vei scăpa de problemă.

Ceai din semințe de leuștean

„Ceaiul preparat din semințe de leuștean liniștește rapid durerile de stomac. Putem spune, pe bună dreptate, că leușteanul este mai degrabă o plantă medicinală decât o simplă legătură de zarzavat. Rădăcina leușteanului este pivotantă și de foarte mari dimensiuni, putând atinge lungimi de peste 1 metru. Tulpina este groasă, tubulară, înaltă de 2-3 metri. Frunzele sunt compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dințată. În plină vară, leușteanul înflorește, dând naștere unor flori compuse în forma unor umbrele, de culoare galbenă, din care se vor forma semințele. Deși provine din regiunile mai calde, leușteanul s-a adaptat de minune în România. Nu este deloc o plantă pretențioasă, rezistă atât la căldură excesivă, cât și la îngheț” (Sursa. ro.wikipedia.org)