Ce bacşiş a fost obligat să dea un român care a comandat pizza în Centrul Vechi din Bucureşti. Era totul pe bon, a rămas fără cuvinte
O nouă lege formează cadrul perfect pentru adoptarea de comportamente controversate în rândul operatorilor economici. Este vorba despre legea prin care se stabilește impozitarea sumelor de bani achitate chelnerilor – și nu numai – în schimbul serviciilor prestate. Ce bacşiş a fost obligat să dea un român care a comandat pizza în Centrul Vechi din București.
Pentru ce sume de bani se aplică impozitarea bacșișului, în România
Legea impozitării bacșișului a intrat în vigoare, în România, la începutul anului curent. Mai exac, pe data de 1 ianuarie 2023. Astfel, de la termenul cu pricina, bacșișurile oferite de către clienți angajaților din cafenele, restaurante și alte localuri sunt impozitate de către stat cu un procent de 10%.
Bacșișul este impozitat cu un procent de 10% în România, însă măsura se aplică doar în cazul sumelor ce variază între 0 și 15% din valoarea comenzii, potrivit prevederilor legislative.
„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.
Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, se arată în Legea impozitării bacșișului.
Ce bacşiş a fost obligat să dea un român care a comandat pizza în Centrul Vechi
Odată cu intrarea în vigoare a Legii impozitării bacșișului, în spațiul public au fost sesizate tot felul de situații neplăcute. Acuzațiile au vizat, de multe ori, operatorii economici care au emis bonuri fiscale cu procentul bacșișului oferit de către client în avans, fără să se consulte cu acesta.
Așa s-a întâmplat și în cazul unui bărbat care a decis să mănânce o pizza la un restaurant cu specific italian, din Centrul Vechi din București. După ce a mâncat, clientul a cerut nota de plată, cu precizarea că va achita consumația de 200 de lei cu cardul. Acesta intenționa să lase bacșiș o sumă de 20 de lei, potrivit mărturisilor sale.
Mare i-a fost mirarea când a primit bonul fiscal cu suma bacșișului deja întipărită pe foaie, fără să fi fost consultat anterior, așa cum este și legal. Potrivit clientului, bacșișul ce i s-a impus, practic, spre a fi achitat a reprezentat 15% din valoarea consumației. Nu a făcut niciun fel de precizare în acest sens, însă a decis să facă public evenimentul în presă.
„Închei cu o urare de început de an fiscal: «Dragi cârciumari, în cazul în care ați descoperit această nouă metodă de a jumuli clienții, sper să vă lovească falimentul și să vă calce ANAF-ul, DSP-ul, OPC-ul, Poliția Locală, DSV-ul și restul de instituții de control unde trebuie să dați voi bacșiș!»”, a transmis clientul, potrivit observatorulph.ro.
După ce evenimentul a fost făcut public în presă, patronul localului din Centrul Vechi din București l-a contactat pe client pentru a-și cere scuze privind cele întâmplate.