Ce aud oamenii după ce mor, de fapt. Verdictul celui mai mare studiu despre moarte
Cel mai mare studiu despre moarte care a fost realizat vreodată a scos la iveală faptul că mulți pacienți au activitate cerebrală și după ce inima încetează să mai bată. Astfel că cercetătorii susțin că persoanele declarate moarte pot să audă inclusiv confirmarea propriului deces de către medici.
Ce aud oamenii înainte să moară, de fapt
Deja moartea a devenit și mai înfricoșătoare, iar asta pentru că cercetătorii sunt conștienți după deces, înregistrându-se astfel o activitate cerebrală, după ce corpul a încetat să mai arate semne de viață. Acest fapt înseamnă că, teoretic, cineva poate chiar să audă anunțul medicului care confirmă moartea, notează The Independent. Alături de echipa lui, acesta a cercetat pacienți din SUA și Europa, ce au murit din punct de vedere clinic, însă au fost ulterior resuscitați. Mulți pacienți au spus că au auzit în întregime discuțiile medicilor și că erau conștienți de ceea ce se petrecea în jurul lor, chiar și după ce au fost declarați morți. Iar din punct de vedere medical, un pacient ste considerat mort, atunci când inima i se oprește:
Când este declarat decesul
„Odată ce se întâmplă acest lucru, sângele nu mai circulă în creier, ceea ce înseamnă că funcţiile cognitive se opresc aproape instantaneu. Îţi pierzi toate reflexele“, a explicat Dr. Sam Parnia.
Cu toate acestea, sunt dovezi ce sugerează că există o explozie a energiei creierului chiar după ce inima se opreşte. Astfel că cercetătorii de la Universitatea din Michigan au analizat semnalele electrice din interiorul creierului a nouă şobolani anesteziaţi. Acestora le-a fost indus un atac de cord. Ei au înregistrat o „stare hiper-alertă“ în perioada scurtă de după moartea clinică.
În plus, în luna martie, medicii dintr-o unitate canadiană de terapie intensivă au descoperit faptul că un pacient a avut activitate cerebrală timp de aproape 10 minute după ce a fost deconectat de la aparatele care îl menţineu în viaţă. În tot acest timp, medicii au realizat că undele creierului înregistrau aceeaşi intensitate ca cele pe care le avem în somn. De asemenea, cercetatorii au mai descoperit că experienţa morţii poate fi foarte diferită, în funcţie de caz. Iar fiecare pacient a înregistrat diferite măsuri electroencefalografice (EEG), activitatea electrică din creier, atât înainte, dar şi după moarte.
Ce este moartea
Moartea înseamnă încetarea proceselor vitale la nivelul țesuturilor și organelor, stare în care sistemul nervos central are leziuni ireversibile, iar reanimarea nu mai este posibilă, așadar survine decesul, ca sfârșit al vieții sau încetarea tuturor funcțiilor vitale. Când respirația, bătăile inimii și activitatea cerebrală se opresc, viața încetează treptat să mai acționeze în celulele corpului.