Ce au făcut asistații social, după introducerea legii care-i forțează să se angajeze
România continuă să fie o țară de asistați social, chiar și după introducerea unei legi care îi obligă să se angajeze, altfel, vor pierde beneficiul financiar de la stat.
Parlamentarii români au fost foarte entuziasmați în urmă cu câteva luni, când au reușit să voteze o lege care penalizează asistații social care nu vor să se angajeze. Cei care refuză să muncească, riscă să nu mai primească niciun ban de la stat.
Pe de o parte efectele au fost cele scontate și a crescut un pic numărul angajărilor, mai ales în mediul rural. Pe de altă parte însă, un număr surprinzător de mare de români au apelat la o pilă sau a dat o mită și și-au scos cetificate de handicap. În acest fel, se bucură de indemnizații de boală. De cele mai multe ori, acestea sunt chiar mai mari decât indemnizațiile de șomaj.
O imagine clară a situației din țara noastră a fost surprinsă la un târg de locuri de muncă de la Cluj. În cadrul evenimentului, 20 de firme au căutat să angajeze peste 500 de lăcătuși, sudori, electricieni, mecanici și instalatori. Din păcate, o firmă care căuta să obțină 40 de angajați noi, s-a bucurat doar de un singur CV primit, conform Știrilor Pro TV.
După o analiză a celor care au venit la târgul de joburi, cei mai mulți erau interesați doar de salarii. În plus, au venit să caute firme care facilitează angajarea peste hotare.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în toată ţara sunt vacante peste 61.000 de locuri de muncă. În acelaşi timp, datele Ministerului Muncii arata că, în septembrie, 188.000 de români primeau ajutor social.
Însă, din această lună, a intrat în vigoare o lege, conform căreia, aceşti oameni pierd banii de la stat, dacă refuză un loc de muncă. La fel se întâmplă şi cu cei care refuză de două ori să lucreze temporar în folosul primăriei sau pentru un agent economic indentificat de stat.