Ce au descoperit specialiștii din Suceava despre covid-19, de fapt. Anunțul a fost făcut chiar azi
În Marea Britanie a apărut o nouă variantă a SARS-CoV-2. Cunoscută sub numele de B.1.1.7, specialiștii spun că are un număr mare de mutații. O altă variantă, B.1.351 a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud, iar varianta P.1 în Brazilia. Ambele variante au mutația E484K, care scade răspunsul neutralizant al anticorpilor produs de vaccinuri, terapii cu anticorpi monoclonali, plasmă convalescentă și infecție naturală. Această nouă mutație, spun specialiștii români, au fost descoperită la un pacient din Suceava.
O nouă mutație SARS-CoV-2 descoperită la un pacient din Suceava
Datele preliminare, după recoltare, arată că o nouă variantă a SARS-CoV-2 care are mutația E484K a fost descoperită la un pacient înternat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. Medicii de aici spun că pacientul internat nu avea nici un istoric de călătorii în Marea Britanie.
Noua mutație, E484K, spun specialiștii, scade răspunsul neutralizant al anticorpilor produs de vaccinuri. În același timp scade și efectele terapiilor cu anticorpi monoclonali, plasmă convalescentă și infecție naturală.
În cazul pacientului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava datele au fost analizate și anunțate oficial de specialiștii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, conform agenției Agerpress.
”Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului. Este vorba de linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02. Numărul cazurilor identificate cu noua variantă este momentan relativ redus. Sunt prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021.
Principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin. Această mutație reduceeficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă, B.1.1.7 + E484K, a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).”, se precizează în comunicatul USV.
Mutația E484K, motiv de îngrijorare pentru specialiști
Echipa britanică care a descoperit mutația E484K a colectat ser de la 11 participanți cu plasmă convalescentă și 6 participanți care au fost vaccinați cu ambele doze de vaccin Pfizer-BioNTech.
Serul a fost colectat de la persoanele vaccinate la 2 săptămâni după a doua doză. Echipa a efectuat apoi teste pe serul donat pentru a măsura răspunsurile la anticorpi, publicând primele date despre aceste descoperiri.
Cercetătorii sugerează că mutația E484K este principala vinovată de legarea redusă a anticorpilor. Ei sugerează că acest lucru poate apărea din cauza schimbărilor de la o încărcare pozitivă la una negativă. Se fac în continuare, la nivel mondial, cercetări pe marginea acestei noi mutații, îngrijorarea mare fiind anihilarea efectelor vaccinurilor existente în acest moment pe piață.