Numărul accidentelor rutiere și feroviare care se petrec zilnic în România, poziționează țara noastră pe un loc fruntaș în topul statelor din Europa cu risc mare de accidente. Din păcate, diverse situații pe care polițiștii le întâlnesc în trafic se reflect în numărul ireal de tragedii pe șosele. Un exemplu recent este cel din Constanța, unde polițiștii au tras pe dreapta un bărbat care conducea haotic un autoturism. Ce au descoperit oamenii legii.
În zilele noastre tot mai multe persoane conduc total irațional în trafic, iar acest lucru nu poate avea decât urmări tragice. Din păcate, multe persoane sunt prinse întâmplător de oamenii legii băuți la volan sau aflați sub influența substanțelor interzise. O altă categorie de „șoferi” este reprezentată de persoanele care se urcă la volan fără permis de conducere.
De exemplu, la data de 7 iunie a.c, în jurul orei 19.00, polițiști din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Constanța, Postul de Poliție Transporturi Feroviare Constanța au identificat un bărbat, de 33 de ani, care a condus un autoturism, pe strada Caraiman din municipiul Constanța, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, a transmis IPJ Constața.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Conducerea fără permis auto este o ilegalitate care este grav sancționată de Codul Rutier şi chiar de Codul Penal. Persoanele care conduc fără permis de conducere, dar și cele care încredințează maşina pentru a fi condusă de o persoană care nu are permis de conducere riscă dosar penal, inclusive pedeapsa cu închisoarea. Ce trebuie să știi dacă ești în această situație:
Potrivit art. 335 din Codul penal, o persoană care conduce un autovehicul sau un tramvai pe frumurile publice, fără a deține permis de conducere, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.”
De asemenea, o persoană care riscă să comitp o asemenea abatere gravă, trebuie să știe că nu va putea să scape cu un avertisment sau amendă, ca în cazul altor abateri. În acest caz, Codul Penal nu prevede nicio pedeapsă alternativă, singura fiind închisoarea cususpendare, însă pentru a obține acest lucru, trebuie să îți permiți un avocat bun.