16 aug. 2021 | 19:59

Ce animal s-a descoperit la 2.000 de metri adâncime în Ocean. Cum își schimbă culoarea

Diverse
Ce animal s-a descoperit la 2.000 de metri adâncime în Ocean. Cum își schimbă culoarea
Pești care-și schimbă culoarea și forma, în Oceanul Pacific

Fundul oceanelor și mărilor rămân încă un mare mister. Cercetătorii marini sunt convinși că există o adevărată civilizație în cele mai adânci locuri de pe Terra. Creaturi ciudate, unele la care nici nu visam, ar putea exista în această misterioasă lume. O astfel de creatură a fost descoperită la 2.000 de metri adâncime, pe fundul Oceanului Pacific. Descoperirea este cu atât mai spectaculoasă, cu cât s-a observat că această creatură își poate schimba culoarea și forma. Americanii le-au dat numele de peștii-balenă.

Pești care-și schimbă culoarea și forma, în Oceanul Pacific

Oamenii de știință americani au decis să cerceteze fundul celui mai misterios ocean, Oceanul Pacific. Pilotând un submarin specializat, au surprins una dintre cele mai misterioase și evazive creaturi ale adâncurilor.

Peștii-balenă portocaliu strălucitor au fost văzuți pe jumătate înotând, pe jumătate alunecând prin strălucirea luminilor submarinului, la aproximativ 2.013 metri adâncime în largul golfului Monterey, California. Observarea acestor creaturi, peștii-balenă, a fost una dintre cele 18 realizate de biologii marini de la Institutul de Cercetare pentru Acvariul din Monterey Bay în timpul a 34 de ani de explorare în adâncime.

„Peștii-balenă au fost rareori văzuți vii în adâncuri, așa că rămân multe mistere cu privire la acești pești remarcabili.

Cu fiecare scufundare în adâncime, descoperim mai multe mistere și le rezolvăm pe altele.”, scrie Institutul de Cercetare pentru Acvariul din Monterey Bay.

Atât de puțin se știe despre viața acestor vietăți, peștii-balenă. Timp de mai bine de un secol după descoperirea lor, cele trei forme extrem de diferite pe care animalele le pot lua de-a lungul ciclurilor lor de viață, au fost confundate cu diferite familii zoologice. Peștii-balenă au fost înregistrați pentru prima dată în 1895 de doi oameni de știință ai Instituției Smithsonian.

În primul rând, există cozile, spun biologii. Sunt forme larvare fără scară, cu cozi și guri lungi, asemănătoare unei serpentine, care par să aibă o supra-mișcare haotică. Peștii-balenă trăiesc și se hrănesc lângă suprafața oceanului. Când vine momentul ca peștii-balenă să își asume formele adulte, îi așteaptă două forme de corp foarte diferite.

Peștii-balenă, o adevărată minunăție a naturii

În cei 34 de ani de observare în Oceanul Pacific, biologii americani au reușit să observe mai multe modificări în evoluția și viața acestor creaturi miserioase. Cercetătorii au reușit să observă faptul că, dacă sunt bărbați, cozile devin bignoze.

Solzii încolțesc pe corpul lor, gurile se micșorează la proporții minuscule pe măsură ce oasele maxilare se risipesc și nasul se balonează spre exterior.

„Deoarece nu se vor mai hrăni niciodată, intestinele, esofagul și stomacul se vor strâmba și vor dispărea. Cavitatea lor toracică este în schimb umplută de organele lor sexuale și de un ficat gigantic ca un depozit de energie.

Momentele dinaintea metamorfozei cozii tapetului masculine ar putea fi descrise ca o frenezie de hrănire. Creaturile se vor umple de crustacee minuscule numite copepode pentru a le ajuta să le alimenteze în restul vieții lor ca sisteme mobile de eliberare a spermei.”, spun biologii americani.

Femelele suferă o transformare nu mai puțin dramatică, au descoperit cercetătorii. Corpurile lor se extind pentru a semăna cu o balenă în miniatură. Astfel cresc cu dimensiuni mult mai mari decât omologii lor masculi.

Dezvoltă linii laterale de detectare a presiunii apei de-a lungul flancurilor pentru a le ghida prin adâncimile negre.

„La unele specii, corpul femelelor se schimbă într-o nuanță de portocaliu strălucitor; deoarece culorile roșii și portocalii ale luminii nu pot pătrunde în adâncurile în care trăiesc, această colorare face peștele practic invizibil.”, mai spun cei de la Institutul de Cercetare pentru Acvariul din Monterey Bay.

Peștii-balenă pot ajunge la adâncimi de peste 3.500 metri

Peștii-balenă tind să fie observați la adâncimi cuprinse între 1.500 până la 2.000 de metri sub suprafața oceanului. Unele rapoarte au susținut că pot merge mult mai adânc până la adâncimi de peste 3.500 metri.

„Actele bizare de transformare  sunt fără precedent în rândul vertebratelor. Timp de decenii nimeni nu știa că diferitele tipuri de corp aparțin aceleiași familii zoologice.”, declară biologii, confom publicației LiveScience.

Abia în 2009, un studiu al genelor mitocondriale sau genelor care trasează linia maternă a permis cercetătorilor să demonstreze în mod concludent că cozile, bignozele și peștii-balenă din studiul lor aparțineau aceeași specie.

Cu toate acestea, această descoperire a fost făcută doar într-o singură specie. Evazivitatea animalului care locuiește în adâncul oceanului înseamnă că arborii genealogici pentru multe specii nu pot fi niciodată finalizați.

Și nu se știe prea multe despre obiceiurile peștilor. Oamenii de știință cred că peștii-balenă migrează până la aproximativ 600 de metri sub suprafața mării pentru a se hrăni, retrăgându-se în siguranța adâncurilor pe măsură ce se face ziuă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro