Ce amenzi drastice pot primi șoferii din România. Milioane de oameni trebuie să facă asta

de: Alex Cazacu
28 01. 2021

Noul an vine cu noi obligații în privința taxelor locale pentru proprietarii de autovehicule. Pentru a evita să fie amendați, aceștia trebuie să respecte termenele de plată prevăzute de lege. Pe de altă parte, șoferii care sunt mai conștiincioși pot beneficia de unele reduceri la plata impozitului.

Ce amenzi drastice pot primi șoferii din România

Toate persoanele care dețineau cu acte la data de 31 decembrie un autoturism trebuie să plătească impozitul. Potrivit legii, proprietarul datorează statului plata impozitului pe tot anul, chiar dacă mașina nu se mai află între timp în posesia sa.

Pentru a-și plăti aceste taxe, proprietari de autovehicule au la dispoziție două termene de plată, la data de 31 martie și pe 30 septembrie. Deținătorii de autoturisme care achită impozitul în primul trimestru al anului, până la data stabilită pentru luna martie, pot beneficia de o bonificație de 10%, potrivit unei hotărâri a consiliului local.

Însă, există și alte categorii de proprietari de mașini care sunt scutite de la plata acestei taxe sau beneficiază de reduceri. Potrivit codului fiscal, autovehiculele veteranilor, văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav și a persoanelor încadrate în gradul de invaliditate sunt scutite de la plata impozitului auto. Mașinile istorice sau electrice beneficiază de asemenea de această scutire. Mai mult, prin hotărârea consiliilor locale se poate hotărî scutirea sau reducerea impozitului la mijloacele de transport agricole utilizate în domeniul agricol.

Cum se calculează impozitul auto

La calcularea impozitului auto, proprietarul autovehiculului trebui să știe capacitatea cilindrică, pe care o poate vedea în talonul sau cartea mașinii. Valoare impozitului se calculează prin înmulțirea  fiecărei grupe de 200 cmc cu suma corespunzătoare di Codul fiscal. Așadar, pentru mașinile care au între 1.601 cmc și 2.000 cmc, se va plăti câte 18 lei pentru 200 cmc. Pe de altă parte, deținătorii de autovehicule cu motoare între 2.001 cmc și 2.600 cmc vor achita câte 72 lei/200 cmc. Iar mașinile cu o capacitate cilindrică între 2.601 și 3.000 cmc vor plăti 144 de lei/200 cmc.

Cu toate acestea, proprietarii care dețin autovehicule cu motoare de peste 3.001 cmc, vor scoate din buzunare câte 290 lei/cmc. Pentru cei care dețin motociclete sau autoturisme cu o capacitate cilindrică până în 1.600 cmc, se va aplica o taxă mai cică în valoare de doar 8 lei/200 cmc, impozitul fiind mai mic.

Impozitul pentru autovehicule se va achită la bugetul local în cadrul unei unități administrativ-teritoriale, acolo unde proprietarul mașinii are domiciliul sau la unul dintre sediile acesteia.