Ce amendă primesc șoferii români dacă nu-și schimbă anvelopele de iarnă. De când este obligatoriu
Vremea rece le atrage atenția șoferilor că este timpul schimbării anvelopelor de vară cu acelea de iarnă, dar trebuie spus că în Codul Rutier din România nu este menționată o dată anume de la care acestea să fie obligatorii.
Ce amendă primesc șoferii români dacă nu-și schimbă anvelopele de iarnă
Mai precis, Codul Rutier spune faptul că pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață ori polei autovehiculele trebuie echipate cu anvelope de iarnă, fără să se menționeze o perioadă anume a anului.
De asemenea, nerespectarea acestei reguli implică riscul unei amenzi care sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei. Mai mult, pe lângă amendă, șoferilor li se reține certificatul de înmatriculare ori de înregistrarea sau dovada înlocuitoare a acestuia.
Mai mult decât atât, anvelpele de iarnă trebuie să dețină inscripționate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”. ”M” reprezintă abrevierea de la cuvântul ”mud”, în traducere ”noroi”, iar ”S” este abrevierea de la cuvântul ”snow”, care înseamnă ”zăpadă”.
O reglementare importantă este și cea care vizează diferențierea montării anvelopelor de iarnă, în funcție de tipul vehiculului. Astfel, vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv, dar și cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv scaunul conducătorului auto), unde este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă, dar vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone și cele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv scaunul conducătorului auto), unde este necesară echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune ori montarea pe aceste roți a unor lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Cum alegi anvelopele de iarnă
În primul rând, alegerea cauciucurilor de iarnă trebuie făcută urmând dimensiunile roților specificate în cartea tehnică a mașinii. De asemenea, eticheta oferă informații despre caracteristicile de siguranță și de mediu, pe baza a trei criterii standard:
Frânarea pe suprafețe umede, care este marcată cu litere de la A – pentru cele mai bune performanțe – la G. De menționat este că în condiții de ploaie, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 poate fi cu 18 metri mai scurtă (30%) pentru anvelopele clasa A față de cele clasa G.
Consumul de carburant și economia de combustibil, evaluate cu aceleași litere. Diferența de consum între o anvelopă clasa A și una clasa G este de 7,5%, iar nivelul de zgomot optim pentru anvelope trebuie să se situeze sub 70 dB.