Ce ajutoare trimite România în Ucraina în a patra zi de război. Lista spitalelor militare care primesc răniți VIDEO
România se implică în criza umanitară prin care Ucraina trece din cauza invaziei rusești. Mii de oameni au plecat din țară de frica războiului și s-au îndreptat spre Polonia, Republica Moldova, dar și România. De altfel, oamenii s-au mobilizat pe rețelele sociale și au încercat să își ajute semenii cu provizii, produse de igienă, locuri de cazare și bani. Acum, guvernul României a decis să trimită în Ucraina muniție și echipamente militare pentru ca armata să poată proteja regiunea de trupele din Rusia.
România trimite ajutoare în Ucraina
UPDATE ora 14:18: După ce Guvernul României a publicat lista cu cele 11 spitale MApN care oferă ajutor răniților din Ucraina, premierul a ținut o conferință de presă. Acesta a mărturisit că țara noastră oferă sprijinul rănilor și printr-un gest extrem de necesar: donarea de sânge. Pe lângă cele două tranșe de ajutor oferite Ucrainei, oficialii români au donat și sânge în speranța că gestul umanitar îi va încuraja și pe alți români să facă asta.
„Am luat o serie de măsuri la nivel guvernamental și continuăm să analizăm toate posibilitățile astfel, din punct de vedere instituțional, să facem tot ceea ce ne stă în putință să sprijinim poporul ucrainean afectat foarte grav de agresiunea rusă.
Astăzi, împreună cu o parte din membrii Cabinetului, am venit la Spitalul Militar să donăm sânge, apreciind că este foarte mare nevoie ca, prin exemplul personal, să fim alături de cei care au nevoie de sânge.
Iar în momentul de față este foarte mare nevoie, ținând cont de faptul că, așa cum am anunțat în această dimineață, la nivelul Ministerului Sănătății, am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniții din Ucraina să poată să fie tratați la spitalele din România. Și desigur, în funcție de solicitările părții ucrainene, să putem să-i sprijinim și cu sânge”, a spus Nicolae Ciucă, premierul României.
UPDATE ora 14:05: În urmă cu câteva minute, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a publicat o listă cu spitalele militare din România care vor ajuta Ucraina. Acestea sunt pregătite să primească persoane rănite aduse de pe front.
„Începând de astăzi, 27 februarie, toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale sunt pregătite pentru a asigura asistența și tratamentul medical pentru militarii răniți din Ucraina”, a mărturisit Vasile Dâncu pe Facebook.
Lista cuprinde un număr de 11 spitale care aparțin de MApN:
- Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila București
- Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj Napoca
- Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța
- Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Victor Popescu” Timișoara
- Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Iacob Czihac” Iași
- Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti” Galați
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” Pitești
Știrea inițială:
Executivul a decis astăzi să trimită în Ucraina a doua tranșă de ajutoare, printre care combustibili, veste antiglonț, căști, echipamente militare, muniție, dar și alimente, apă și medicamente. Toate acestea se ridică la suma de 3 milioane de euro, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
„Şedinţa Task-force-ului este în plină desfăşurare. (…) Guvernul României a decis ca, după ce în Ucraina a ajuns deja prima tranşă de medicamente şi echipamente sanitare donate de ţara noastră, astăzi să fie transmisă o a doua tranşă de ajutoare în valoare totală de 3 milioane de euro, constând în combustibili, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente. Guvernul României anunţă disponibilitatea de a prelua răniţii ucraineni în spitalele din reţeaua militară şi civilă din ţara noastră.
Potrivit datelor pe care le avem până la miezul nopţii, sunt 47.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în țară, dintre care 22.785 au ieșit deja din țara noastră. Așadar, până la acest moment, de la izbucnirea conflictului generat de agresiunea militară rusă din Ucraina, sunt 25.000 de cetățeni ucraineni care se află pe teritoriul României.
Dintre aceştia, 102 au ales să solicite protecția statului român, depunând în acest sens cerere de azil. Aceste centre de azil, gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrație, au un grad de ocupare, în acest moment, de 57,7%, incluzând aici și ceilalți solicitanți de azil în afara cetățenilor ucraineni, situație pe care am prezentat-o în cursul zilei de ieri.
În privința taberelor mobile, sunt deja două operaționalizate: una la Sighet și una la Siret. Tabăra de la Sighet, în acest moment, operațională fiind, nu are niciun cetățean găzduit. În schimb, tabăra de la Siret are, la acest moment, 41 de cetățeni ucraineni, care în următoarele ore vor pleca în spațiile de cazare indicate de Inspectoratul General pentru Imigrări”, a declarat Cărbunaru, la Palatul Victoria.
Companii, voluntari și oameni de rând și-au oferit ajutorul
Guvernul a primit 1.269 de oferte de sprijin din partea oamenilor, companiilor și voluntarilor care au vrut să ajute cu alimente, apă, medicamente, cazare, transport sau bani.
„Până la acest moment, pe platforma anunţată ieri de Guvernul României şi care este gestionată de cancelaria prim-ministrului Nicolae Ciucă Împreună ajutăm mai mult, până la 6,00 dimineaţa, erau deja centralizate 1.269 de oferte de sprijin din partea societăţii civile, agenţilor economici, altor categorii de voluntari, constând în alimente, apă, medicamente, cazare, transport, alte forme de sprijin, care vor începe deja să fie distribuite în conformitate cu nevoile existente faţă de situaţia din Ucraina”, a afirmat Dan Cărbunaru.