Ce ai dreptul să ceri unui polițist care te legitimează: ‘Să nu vă mai faceți de râs’
Nu de puține ori am fost puși în situația de a avea de-a face cu agenții de poliție. Nu neapărat pentru că am fi încălcat legsilația, ci doar poate pentru verificări de rutină, sau chiar în trafic, opriți fiind de agenții de la Poliția Rutieră. Este foarte important să cunoaștem legislația în vigoare, legislație care ne aduce la cunoștință atât obligațiile noastre în raport cu Poliția Română, dar și drepturile noastre. În același timp, în legea 218/2002 cu modificările din 2021 sunt stipulate noi reglementări cu privire la obligațiile agenților de poliție în raport cu cetățeanul.
Relația cetățeanului român cu Poliția Română
Din păcate, poate din lipsa de cuoaștere a legislației în vigoare, de cele mai multe ori relația cetățeanului cu Poliția Română nu a fost una din cele mai bune. Deși, de-a lungul timpului, Poliția Română a inițiat campanii de conșștientizare a acestor aspecte, se pare că nu toate au ajuns la cetățenii români.
Au fost cazuri, și nu puține, în care inclusiv agenții de poliție au făcut abuz de funcție, și au generat conflicte. Pe de altă parte, nici românii, unii dintre ei, nu au reacționat așa cum ar trebui, și cum este specificat în legislația în vigoare. În ultima vreme au apărut tot felul de sfaturi pe rețelele de socializare, publicate de actuali sau foști angajați din Poliția Română, cu privire la modul în care ar trebui gestionate astfel de relații.
Multe dintre aceste sfaturi se bazează pe lege, dar și pe experiența personală a angajaților din cadrul Poliției Române. Este foarte important, și de-o parte, și de alta a baricadei, să știm care ne sunt drepturile, dar și obligațiile, în acest gen de relații sau interacțiuni, indiferent de natura acestora.
Care sunt drepturile cetățeanului român în cazul unei legitimări
Pentru cei care nu prea cunosc legislația, în primul rând trebuie să amintim că toate drepturile și obligațiile sunt stipulate în Legea 218/2002 cu actualizările la zi operate în acest an, referitoare la Poliția Română. Concret, în cazul în care suntem legitimați de un agent de poliție, în cazul în care acesta este în uniforma de servici, obligația agentului este să se prezinte cu gradul pe care acesta îl are, numele și prenumele, precum și unitatea de Poliție din care face parte. Conform legii, agentul nu mai aer obligația să prezinte insigna sau legitimația sa de servici.
În cazul în care legitimarea se face de către un agent de oliție, îmbărcat civil, se va prezenta cu gradul pe care acesta îl are, numele și prenumele, unitatea de Poliție din care face parte, și ulterior să vă prezinte insigna sau legitimația. Dreptul tău, ca cetățean, în cazul în care agentul nu face acest lucru, este de a-i cere explicit să se prezinte, conform celor enunțate anterior.
Celelalte drepturi, legate de planul de acțiune, sau în cazul agenților de la Poliția Rutieră, datele metronomice ale radarului, se pot face doar în instanța de judecată, nu în altă situație, doar în fața unui judecător, daor atunci când se contestă un act administrativ, de amendă, sau suspendare a carnetului de conducere. În alte cazuri, drepturile tale ca cetățean se limitează doar la a-i cere legitimarea, în condițiile în care agentul de poliție omite sau nu vrea să facă acest lucru.
Pe site-ul instituției Poliția Română există un ghid actualizat cu referire la relația directă dintre cetățeanul român și agenții de poliție, care poate fi consultat aici.