Ce a vorbit Vladimir Putin la telefon cu urmașul Angelei Merkel. Cererile lui Olaf Scholz
În aceste zile Germania încearcă să convingă Rusia să oprească războiul din Ucraina. Olaf Scholz i-a cerut lui Vladimir Putin o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina. În dialogul telefonic, de 90 de minute, Scholz la îndemnat pe liderul de la Kremlin să înceteze focul. În același timp lui Vladimir Putin i s-a cerut retragerea completă a trupelor rusești cât mai curând posibil.
Vladimir Putin și Olaf Scholz, convorbire telefonică de 90 de minute
Conform unui purtător de cuvânt al noului Cancelar german, Olaf Scholz a readus în discuție și siguranța centralei nucleare Zaporizhia din Ucraina. Discuția telefonică a celor doi lideri a durat aproximativ 90 de minute, conform purtătorului de cuvânt Steffen Hebestreit.
Urmașul Angelei Merkel i-a certul liderului rus continuarea implementării acordului privind cerealele susținut de ONU, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit:
„Cancelarul federal a subliniat că orice noi pași de anexare a Rusiei nu vor rămâne fără răspuns. Acțiunile Rusiei nu vor fi recunoscute în nicio circumstanță.”, a spus Hebestreit în declarație.
Cei doi lideri aua vut discuții despre centrala nucleară Zaporizhzhia
Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz au discutat marți, în cadrul convorbirii telefonice, despre situația din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.
De asemenea, Putin i-a spus lui Scholz că Rusia oferă comitetului Crucii Roșii acces la prizonierii de război ucraineni. Liderul rus a subliniat dorința Rusiei de a rămâne un furnizor de energie de încredere, a precizat Kremlinul.
La finalul conferinței de presă, acealși purtător de cuvânt a mai declarat că Olaf Scholz și Putin au convenit să rămână în contact.
Proteste rusești în Germania
Un alt subiect de discuție între cei doi au fost cei aproximativ 2.000 de protestatari, majoritatea vorbitori de limbă rusă. Protestatarii au mărșăluit duminică în orașul Köln. Aceștia cereau Germaniei să nu mai sprijine Ucraina și să renunțe la sancțiunile impuse Moscovei.
Mitingul a fost organizat de grupuri de vorbitori de limbă rusă din diaspora din oraș. Protestatarii au fost întâmpinați de câteva zeci de contramanifestanți care s-au adunat pentru a-și exprima sprijinul pentru Ucraina.
În Germania locuiesc aproximativ 3 milioane de persoane de origine etnică rusă. Multe dintre acestea sunt puternic expuse la relatările Kremlinului despre lume prin intermediul televiziunii ruse controlate de stat, care este disponibilă pe scară largă.
Deși diaspora rusă din Germania este foarte numeroasă, de la începutul războiului au avut loc relativ puține mitinguri pro-Putin. Mulți dintre protestatarii de duminică purtau steaguri rusești sau bannere cu literele NATO, alianța militară transatlantică, tăiate cu o linie roșie, conform Reuters.
Acestea au fost printre puținele mitinguri pro-Putin din Europa, în restul continentului majoritatea fiind oprite de autorități, înainte de posibile escaladări nedorite.