Ce a spus Petre Roman despre Ion Iliescu după retrimiterea în instanță a „Dosarului Revoluției” (exclusiv)
Ce a spus Petre Roman despre Ion Iliescu după retrimiterea în instanță a „Dosarului Revoluției”? La un an și jumătate de la evenimentele din Decembrie 1989, pe străzile României se auzea o singură întrebare. „Cine a tras în noi după 22 ?”, a devenit laitmotivul unei noi rebeliuni în Piața Universității, pe timpul fostului președinte Iliescu și a premierului de atunci, Petre Roman. Acest strigăt avea să fie, pentru o perioadă, înăbușit prin atrocitățile făcute în timpul Mineriadelor. Astăzi, la 30 de ani de atunci, aceeași întrebare apare din nou. Apare chiar pe buzele lui Petre Roman, care demisiona în momentul luptelor de stradă cu minerii.
Evenimentele din Decembrie 1989 sunt încă un mare mister
Detronarea lui Nicolae Ceaușescu, în Decembrie 1989, avea să fie cea mai sângeroasă pagină a destrămării blocului comunist. Dacă până în 22 decembrie, cât de cât, se știa ce se întâmplă la Timișoara, după această dată totul devine un mare mister. De altfel este un mister nerezolvat nici până astăzi, din păcate.
Apariția așa-zișilor disidenți, în frunte cu Ion Iliescu, Voican Voiculescu și Petre Roman, aveau să acapareze puterea statului, iar atacurile presupus teroriste apăreau la nici 24 de ore de la fuga dictatorului.
Ceea ce Nicolae Ceaușescu a construit în România, unul dintre cele mai despotice regimuri din lume, avea să dispară. Dar, din păcate, într-o adevărată baie de sânge.
Mulți au atribuit această revoltă sângeroasă stilului de conducere bazat pe cultul personalității. Un cult susținut și impus de poliția secretă, și faptului că Ceaușescu a reușit să construiască o dictatură proprie, în loc să fie un satelit al imperiului sovietic. Sunt multe întrebări rămase fără răspuns, iar cea mai importantă a fost, după 1990, „Cine a tras în noi după 22 ?”
„Dosarului Revoluției” retrimis în instanță și ce a spus Petre Roman despre Ion Iliescu după
Apărut în seara de 22 decembrie, alături de Ion Iliescu, în balconul fostului CC, parte integrantă a evenimentelor, după 1990, Petre Roman avea să devină primul premier democratic al României. Atât relația sa cu Iliescu, cât și funcția de premier, aveau să fie schimbate la 180 de grade, după Mineriade.
Astăzi procurorii au decis ca „Dosarul Revoluției” să fie retrimis în instanță. Fostul președinte Ion Iliescu este primul acuzat în acest dosar. Legat de acest aspect, într-un dialog exclusiv cu Impact.ro, Petre Roman a reacționat pe marginea acestei decizii, spunând că:
„Eu sunt de părere că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pe această temă e cât se poate de clară și de justă!
Sunt multe suspiciuni în acest dosar și multe imagini vehiculate și manipulate în diverse medii, în special cele ale presei și ale clasei politice”, a precizat Petre Roman pentru Impact.ro.
„Cine a tras în noi după 22 ?”
Aceeași întrebare a reapărut la peste 30 de ani de la acele evenimente. Culmea, a apărut chiar pe buzele lui Petre Roman. Fostul premier nu este chemat în Instanța de judecată pentru cele întâmplate în 1989. Cu toate astea, inclusiv în mintea sa persistă această întrebare. Este, de altfel, una din întrebările esențiale, la care, poate, se va găsi un răspuns:
„Eu, deși am fost acolo, în miezul evenimentelor Revoluției, nu pot desluși anumite chestiuni întâmplate. Nu stau aici să comentez chestiuni cum ar fi acelea legate de așa zisă lovitură de stat.
Acestea au avansate de unii sau de alții. Cu toate acestea, deși am multe lucruri care m-au separat grav și destul de dur de Ion Iliescu, în acest dosar mi-e greu să mă pronunț.
Ca unul dintre cei ce au participat la Revolutia din decembrie 1989 cred că trebuie să ne răspundem în primul rând la întrebarea Cine a tras în noi după 22 decembrie 1989?. E foarte important să facem asta, nu doar pentru istoria noastră, ci și pentru memoria românilor!”, a adăugat Petre Roman.
Pentru toți cei care au murit pentru libertatea noastră, ar trebui să se răspundă odată pentru totdeauna la „Cine a tras în noi după 22 ?”. Poate așa, acei tineri eroi vor avea, în cele din urmă, liniște.