Ce a putut să facă un cămătar din Brăila. A depășit orice record

de: Alexandra Chivu
24 09. 2020

Cămătar din Brăila, record de înșelăciuni și falsuri în acte. Este acuzat de săvârșirea a 28 de fapte penale. Judecătorii l-au arestat preventiv pentru 30 de zile.

Record de înșelăciuni, falsuri în acte și cămătorie comise de un bărilean. Percheziții domiciliare, 16 persoane audiate, bunuri confiscate

  • Polițiștii din Brăila au efectuat 16 percheziții la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de furturi din locuințe, înșelăciuni și cămătărie.
  • Judecătorii au arestat preventiv un bărbat de 42 de ani.

Marți dimineață, 22 septembrie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Brăila au efectuat 16 percheziții domiciliare, în Galați și Brăila, în imobilele unor persoane suspectate de inșelăciuni privind societăți de asigurare, cămătărie și furt din locuințe.

În cursul zilei de miercuri, 23 septembrie, un bărbat în vârstă de 42 de ani din Brăila a fost reținut pentru 24 de ore. El a fost prezentat instanței de către un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila cu propunere de arestare preventivă. Instanța a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, brăileanul fiind încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare al I.P.J. Brăila.

„În urma activităţilor desfăşurate, un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din municipiul Brăila, a fost reţinut pentru 24 de ore. În perioada 2019-prezent, acesta ar fi comis un furt din locuinţă, 11 infracţiuni de cămătărie, 8 infracţiuni de înşelăciune privind asigurările şi 8 infracţiuni de fals material în înscrisuri sub semnătură private”, a declarat inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Caz Mureș: interlopii își obligau victimele să-și trimită copiii la cerșit

Procurorii DIICTOT au reținut, în iulie 2020, trei persoane din orașul Ungheni, județul Mureș, anume doi bărbați, de 25 și 37 de ani, și o femeie, de 34 de ani, acuzați de cămătărie și șantaj. Inculpații acordau unor persoane sărace împrumuturi cu dobânzi mari, iar datornicii care nu plăteau erau forțați să le achite din alocații sau ajutoare sociale ori chiar să-și oblige copiii să cerșească. Conform unui comunicat al DIICOT, din anul 2015, pe raza orașului Ungheni, un bărbat și concubina sa au început să desfășoare activități de acordare de împrumuturi cu dobândă.

Activitatea a devenit din ce în ce mai organizată, ajungând să obțină venituri impresionante. Ei au început să apeleze la șantaj pentru a-și recupera banii și câștigul scontat, cerând datornicilor, sub amenințare, să meargă cu ei la un notar pentru a le ceda toate veniturile obținute cu titlu de alocație pentru copii, ajutor pentru persoane sărace ori alte astfel de indemnizații primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12 și 18 luni.