Ce a pățit un student român care și-a cumpărat licența de pe internet. S-a întâmplat chiar înainte de examen
Vara vine, examene apar, licențele se dau sau se iau…în fine, se cumpără. Așa a făcut și un student român care și-a luat licența de pe internet cu 900 de lei. Cu toate că universitățile românești duc lipsă de elevi, afacerea cu lucrări de licență nu duce lipsă de clienți, ba mai mult, înflorește de la o zi la alta. Situația stă în felul următor: firmele oferă proiectele de care absolvenții au nevoie pentru a obține diploma, lucrările se fac la comandă, legal, pe baza unui contrat, iar studentul se declară fericit.
Un student român a rămas cu buza umflată după ce și-a cumpărat licența de pe internet
Unul dintre cei care doreau să devină fericiți chiar dacă se afla într-o perioadă plină de intensitate a fost Răzvan. Băiatul s-a hotărât, din lipsă de timp, să își cumpere lucrarea. A dat banii, a primit contractul și factura, dar lucrarea nu a mai venit, astfel că a ratat examenul. Despre o asemenea ”târguiala” dintre firmă și student a vorbit și administratorul unei companii de consultanță.
Acesta susține că uneori se întârzie din cauza faptului că rapoartele antiplagiat le dau un coeficient mare, astfel că nu pot livra atunci, dat fiind că sunt pasibili și ei de furt intelectual. Și, cu toate că cei care vând lucrările de licență prestează legal, semnează contracte și emit facturi, universitățile neagă, însă, că afacerea ar avea succes. Despre trocul dintre student și firmă a vorbit și Liliana Rogozea, prorector la Universitatea Transilvania Brașov, care afirmă că firmele se laudă că au zeci de studenți cărora le vând licențe, însă totul ține de marketing, căci ”dacă vreți să vindeți ceva n-o să spuneți că-i dați unei singure persoane”.
Pe de altă parte, s-a căutat și o soluție pentru combaterea acestei practici. Despre ea a vorbit Laura Irimieș, purtător de cuvânt UBB Cluj. Oficialul susține că primul pas este reprezentat de întâlnirile pe care profesorul coordonator trebuie să le aibă de-a lungul anului final cu studenții care își fac licența. ”Tu ca profesor poți să îți dai seama dacă lucrează într-adevăr la licența lui sau o copiază din altă parte”, a declarat purtătorul de cuvânt UBB Cluj.