Ce a pățit o româncă din Italia când a vrut să închirieze o locuință: ‘Îmi spun să fiu îngrijitor’

de: Ștefan R. Apostol
07 10. 2022

Ce a pățit o româncă din Italia? Atunci când ajungi în Italia, este imposibil să nu auzi pe cineva vorbind românește. Cu toate că este cea mai mare comunitate de aici, și în 2022 românii se plâng de discriminare. Și nu este o glumă această afirmație. Dovadă stă ce a pățit o româncă din Italia când a vrut să închirieze o locuință.

Românii, cea mai mare comunitate din Italia

Încă din primii ani de democrație, exceptând Marea Britanie, cei mai mulți români au plecat în Italia. Conform unei statistici, în 2020, în Italia trăiau 1.137.728 de cetățeni români, cea mai mare populație de imigranți români din orice țară, precum și cel mai mare grup de imigranți din Italia.

Numărul mare de români își îngroșa rândurile începând cu 1999. Mulți dintre ei astăzi sunt cetățeni italieni, cu familii, chiar afaceri prospere pe tărâm italian.

Cu toate astea, italienii nu ne-au iertat pentru anii în care, o anume categorie făcea ravagii. Așa s-a ajuns ca în 2022 să mai existe cazuri de discriminare împotriva românilor.

Este adevărat că din numărul total de români situați pe teritoriul italian există și foarte mulți români de etnie rromă. Parte dintre ei, fără ocupație și venit, se ocupă cu afaceri ilicite și multe dintre ele în afara legii.

Dar, pădure fără uscături nu se poate, iar precum celebrul caz din Austria din 1990 (cel cu lebedele), italienii îi cam bagă pe toți în aceeași oală. O dovadă în plus care să susțină aceste afirmații este și ceea ce a pățit o româncă din Italia când a vrut să închirieze o locuință.

Acte de discriminare. Ce a pățit o româncă din Italia când a vrut să închirieze o locuință

Printre românii plecați în Peninsulă se numără și o femeie care locuiește aici de aproape 11 ani, în orașul Florența. Dar, după atâția ani, te-ai gândi că femeia ar avea un rost, un acoperiș de-asupra capului numai al ei. Sunt cazuri de români care au reșit, după ani de muncă, să-și achiziționeze un apartament.

În cazul acesteia nu este așa. De 11 ani, stă cu chirie, și, deși a încercat să găsească ceva mai bun, de fiecare dată i se sugera să se mute, ca batantă, cu un vârstnic de care să aibe grijă.

Așa, îi spun italienii, ar avea un acoperiș. Deși a sunat la nenumărate agenții imobiliare, de fiecare dată primea același răspuns, „vom reveni”, dar de fapt nu se mai întâmpla asta, conform publicației stiridiaspora.ro.

„Caut o casă de o lună de zile și am primit doar refuzuri. Când află că sunt româncă, îmi sugerează adesea să mă duc să locuiesc cu o persoană în vârstă de care să am grijă”, povestește femeia.

Cazul femeii nu este singular, mai sunt multe alte asmenea cazuri clare de discriminare, iar autoritățile, deși cetățenii români sunt cetățeni UE, nu fac nimic în acest sens.

Nici autoritățile italiene, dar, și mai grav, reprezetanții autorităților române aflați în Ambasada României la Roma. Este o realitate cruntă, o realitate cu care românii care vor să muncească legal se confruntă, nu numai în Italia, ci și în alte state UE, precum și în Mrea Britanie.