Ce a păţit o femeie din Iaşi după ce a mâncat căpşune din piaţă. A povestit totul pe internet, avertisment serios!

de: Anca Lupescu
03 06. 2023

Căpșunile sunt deliciul primăverii târzii și ai verii. E greu să reziști unor fructe atât de colorate și care arată atât de apetisant. La fel a gândit și o femeie din Iași, care a văzut pe o tarabă niște căpșune frumoase și s-a decis să cumpere un kilogram. 

O femeie din Iași, șocată de ce a pățit după ce a mâncat căpșune

Totul s-a întâmplat în Iași, unde o femeie a cumpărat căpșune frumoase și care păreau delicioase de la o tarabă. A povestit ani ce a pățit pe internet, pentru a atrage atenția oamenilor care își cumpără și ei fructe din piață. 

Semnalul ei de alarmă vine după ce s-a ales cu diferite probleme de la căpșune. Ea spune că unii producători folosesc substanțe dăunătoare care pot face foarte rău consumatorilor. 

În Iași, căpșunile sunt aduse din Satu Mare. Pentru că sezonul e pe sfârșite, producătorii ar face orice ca să scape de marfa rămasă și le-o vând comercianților. 

Astfel, tarabele din piețele din Iași s-au umplut de căpșune la prețuri foarte bune. Mulți clienți au vrut să cumpere, mai ales că un kilogram costa doar 8 lei. 

Ei bine, ideea nu a fost prea bună, pentru că tocmai aceste fructe le-au pus sănătatea în pericol. Alexandra, o femeie din Iași, a povestit întreaga întâmplare. 

„Mi-a crăpat limba după ce am consumat căpșuni luate din piață. Nu pot să mănânc rece, cald. Eu nu am mai pățit asta niciodată. Este clar că le-au stropit cu substanțe periculoase”, a spus femeia. 

Un alt bărbat a spus că a luat jumătate de kilogram de căpșune care arătau foarte bine, dar gustul era „veșted, acrișor și se simțea ceva chimic”. 

Ce spun comercianții

Vânzătorii spun că fructele nu sunt stropite, ci sunt luate de la cei mai cunoscuți producători de căpșuni din Satu Mare.

„Există produse fitosanitare care se folosesc pentru a îmbunătăți rezistența fructelor în fața ploilor, de exemplu.

Ele au un termen de așteptare în care nu trebuie să culegi fructul. Termenul acela de așteptare este foarte important. Unele sunt de 3 zile, dar sunt și cu mai puțin, cum e Teldor, de o zi. Folosesc aceste produse acum și cum au terminat de stropit, culeg fructele.

Deci substanța chimică rămâne în fruct. Și mai pun și doză mai mare decât cea recomandată. De ce? Pentru că cei care vând nu culeg și comercializează în aceeași zi. Mă refer la producătorii care fac asta.

i culeg toată ziua, să zicem luni. Marți dimineață ajung cu ele la angro, la Cluj. De acolo, samsarii ieșeni le iau, ajung cu ele la piață, în Iași, miercuri dimineață.

Le vând cu prețul mare miercuri, adică vreo 20 de lei kilogramul. Nu le vând pe toate, iar joi mai scad prețul la 15 lei. Ei deja și-au scos profit, dar au mai rămas cu fructe”, a spus un vânzător din Iași pentru BZI.